Rupert Grint som spelade Ron i Harry Potter.

Rupert Grint: Därför fördömde jag J.K. Rowlings transfobiska ord

I somras chockades Harry Potter-fans världen över av författaren J. K. Rowlings tweets med transfobiska budskap. Nu berättar skådespelaren Rupert Grind varför han beslöt att ta öppet avstånd trots att han känner en ”enorm respekt” för henne.
Det här gör barnen från Harry Potter-filmerna
Slå på ljud

J. K. Rowling hamnade i rejält blåsväder när hon i juni 2020 twittrade en debattartikel med rubriken: ”Skapa en mer jämställd värld efter Covid-19 för personer med mens”. J. K. Rowling raljerade i sin tweet över formuleringen ”personer med mens” och skrev:

”Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dessa personer. Någon hjälp mig.” Hon skrev sedan tre varianter på ordet ”kvinna”, alla felstavade och med frågetecken efter.

Tweeten var den första i en rad med liknande budskap och kritiken lät inte vänta på sig då fansen menade att J. K. Rowling, som har 14,5 miljoner Twitterföljare, är transfob.

En av de som tog öppet avstånd från Rowlings kommentarer var Rupert Grint som spelar Ron i filmatiseringarna av Rowlings Harry Potter-böcker. Nu förklarar han sin syn på saken närmare, rapporterar Buzzfeed.

Tystnad hade varit mer talande

Rupert Grint menade i sitt avståndstagande att människor förtjänar att ”leva med kärlek och utan fördömande”. Vidare sa han att ”jag står stadigt med trans-personer och förmedlar känslan som så många med mig delar”.

I en färsk intervju med tidskriften Esquire förklarar Rupert nu att även om han är ”djupt tacksam” över allt J.K. Rowling gjort för honom och trots att han känner ”djup respekt” för henne så känner han att det var av största vikt att höja sin röst vid tillfället.

– Jag tror att om jag hade förblivit tyst så hade det varit väldigt talande. Ibland är tystnad mer högljutt. Jag kände att jag var tvungen (att säga ifrån) för jag tycker det är viktigt att göra så.

Han förklarar vidare att:

– Jag är inte någon auktoritet på området men utav vänlighet, och respekt för människor, så menar jag att de (transpersoner) är en värdefull grupp att stå upp för.

Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe tog avstånd

Också skådespelaren Daniel Radcliffe som spelar självaste Harry Potter reagerade starkt på Rowlings tweets förra året.

Han vädjade till fansen att inte låta Rowlings uttalanden förstöra de fina minen de har med böckerna och filmerna. I ett blogginlägg hos den brittiska stödorganisationen för utsatta HBTQ-personer, The Travor Project, skrev Daniel Radcliffe att ”transkvinnor är kvinnor.”

Emma Watson som spelar Hermione twittrade i samma veva dessa ord: ”Transpersoner är de de säger att de är och förtjänar att leva sina liv utan att bli konstant ifrågasatta eller få höra att de inte är de de är.”

Vid tidpunkten försvarade J.K. Rowling sina uttalanden bland annat genom att hänvisa till yttrandefriheten.

Källa: Buzzfeed, BBC News

Foto: TT

Relaterade artiklar
Daniel Radcliffe stöttar transpersoner efter J. K. Rowlings kritiserade tweet
Efter regnbågscavan – här är vinboxen som stöttar hbtq-personer
Nathalie Mark: Du får säga vad du vill – men räkna med konsekvenser