Skådespelarna i Alla vi barn i Bullerbyn tillsammans med Astrid Lindgren och Anna Sahlin i dag.

Så gick det för skådespelarna i ”Alla vi barn i Bullerbyn”

Med Alla vi barn i Bullerbyn blev de kända i hela Sverige som Lisa, Olle, Britta, Bosse, Lasse, Anna och Kerstin. Nu har barnstjärnorna alla vuxit upp – så här gick det för dem efter den populära tv-serien.
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker
0:42

Efter reklamen: Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker

(0:42)

Slå på ljud

Lasse Hallströms filmeer Alla vi barn i Bullerbyn och Mer om oss barn i Bullerbyn släpptes 1986 respektive 1987, men nådde en ännu bredare publik när de delades upp i en sju avsnitt lång tv-serie, även den vid namn Alla vi barn i Bullerbyn, som premiärvisades 1989.

Så här gick det för de sju barnen i filmerna!


Anna – Anna Sahlin

Linda Bergström, Ellen Demérus och Anna Sahlin.

Roger Tillberg/TT

Anna i Norrgården spelades av Anna Sahlin, som var 10 år när första filmen släpptes. Anna Sahlin är den av Bullerbyn-barnen som blivit kändast även i vuxen ålder. Under artistnamnet Sahlene har hon varit med både i Melodifestivalen och dessutom tävlat för Estland i Eurovision song contest 2002. Hon kom då på en tredjeplats med låten Runaway. Hon har också varit med i program som Let's dance och Farmen VIP.

Anna har berättat om sin fina kontakt med Astrid Lindgren under uppväxten. Det var faktiskt författaren själv som valde Anna Sahlin till rollen.

Anna Sahlin spelade Anna i Bullerbyn
Karin Törnblom/TT

– Hon var verkligen inspirerande. Vi fick jättebra kontakt med henne, har Anna Sahlin sagt till Expressen.

Sedan 2010 är Anna gift med maken Jimmy Wahlsteen, och de har dottern Lily tillsammans.

Britta – Ellen Demérus

Linda Bergström (Lisa), Ellen Demerus (Britta) och Anna Sahlin (Anna)

Bertil Ericson

Ellen Demérus spelade Britta, Annas syster i Norrgården. Men efter två Bullerbyn-filmer blev det ingen vidare skådespelarkarriär för Ellen. Hon har i stället valt att bli grafisk formgivare, och har bland annat gjort pekböcker för barn. I dag bor hon i Stockholm.

Lisa – Linda Bergström

Linda Bergström spelade den enda flickan i Mellangården, Lisa, och blev också filmernas berättarröst. Filmerna om Bullerbyn blev inte det sista Linda Bergström gjorde i filmväg – 1995 spelade hon också in tv-serien Anmäld försvunnen. Sedan dess verkar skådespeleriet inte ha lockat Linda.

All uppmärksamhet kring Alla vi barn i Bullerbyn gjorde att Linda blev utsatt för mobbning i skolan. Trots det ångrar hon inte sin medverkan.

– Efter premiären 1986 kom jag hem och trodde att de skulle vara stolta över mig. I stället blev jag mobbad i skolan i flera år, har hon sagt till Expressen.

Linda Bergström bor numera i Norge.

Bosse – Henrik Larsson

Henrik Larsson, Crispon Dickson och Harald Lönnbro.

Roger Tillberg/TT

Brorsan Bosse i Mellangården spelades av Henrik Larsson. Efter barnskådespelarkarriären flyttade Henrik till USA 1999 för att studera manusskrivande. Henrik har bland annat synts i Svenska Hollywoodfruar där han hängde med Gunilla Persson.

Henrik Larsson har också släppt boken Kungen i kommunen.

Lasse – Crispin Dickson

Lasse i Mellangården spelades av Crispin Dickson, som var 11 år. Crispin är storebror till Chelsie Bell Dickson, som spelade Lina i kultklassade tv-serien Svensson Svensson. Efter skoltiden i Sverige studerade han en tid på teknisk högskola i Frankrike.

Crispin är i dag 45 år gammal och bor i Stockholm. Där är han bland annat involverad i ett företag som bedriver verksamhet inom filmproduktion.

Olle – Harald Lönnbro

Harald Lönnbro spelade Olle som bodde i Sörgården. Han har efter rollen jobbat genomgående som skådespelare, och tog examen från Teaterhögskolan 1999. Genom åren har Harald synts i Hem till byn, Upp till kamp, Beck och mycket annat. Nu på senare år hittar man honom i uppmärksammade serier som Syrror och Morden i Sandhamn.

Harald Lönnbro bor i Stockholm med sin fru.

Harald Lönnbro.

Harald Lönnbro 2006.

ROGER VIKSTRÖM

Kerstin – Tove Edfelt

Tove Edfelt som Kerstin.

Youtube.

Tove Edfelt var bara två år gammal när hon spelade Olles sladdsyster Kerstin i Sörgården. Toves mamma Catti Edfelt var regiassistent på Alla vi barn i Bullerbyn, vilket är anledningen till att Tove fick rollen.

Men erfarenheten verkar ha satt sina spår – Tove blev skådespelare även i vuxen ålder. Hon gjorde en roll i SVT-serien Barnen på Luna, och efter att ha gått på Teaterhögskolan i Stockholm har karriären rullat på. Tove har spelat i Lasse Åbergs The Stig-Helmer story 2011, och medverkat i Mio min Mio på Stadsteatern i Stockholm 2016.

Tove Edfelt i Mio min Mio.

Tove Edfelt med sin kollega i Mio min Mio.

Pontus Lundahl/TT

Källa: Newsner.

Så här ser Anna Sahlin ut i dag.

Karin Törnblom/TT
Relaterade artiklar
Vi på Saltkråkan ska spelas in på nytt – i nutida tappning
Quiz: Hur bra koll har du på Astrid Lindgren-karaktärerna?
Villa Villekullahus till salu – kika in här!