andrej Lunusjkin och Aliette Opheim 2005

Så gick det sedan för skådespelarna i Sandor slash Ida

År 2005 kom tonårsfilmen Sandor slash Ida. Vad vi inte visste då var att flera av skådespelarna skulle bli riktigt stora. Så har det gått sedan för den unga casten.
TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen
1:39

Efter reklamen: TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen

(1:39)

Slå på ljud

Filmen Sandor slash Ida baseras på Sara Kadefors ungdomsroman med samma titel. Boken släpptes 2001 och belönades med Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomslitteratur.

sandor slash ida poster

Filmaffischen till Sandor slash Ida.

Handlingen i bok och film kretsar kring den vilsna tonårstjejen Ida som bor i Stockholm och får kontakt med Sandor från Göteborg över en chatt på nätet. Sandor mörkar sina mjuka sidor i tron om att Ida inte skulle tycka om honom om hon visste att han dansar balett och mobbas i skolan. Ida är partytjej och ljuger om sin mammas depression och pappas nya liv i USA. En dag dyker Sandor upp hos Ida och lögnerna från bådas håll avslöjas.

Aliette Opheim spelade Ida

Aliette Opheim 2005

En ung Aliette Opheim 2005.

I rollen som Ida såg vi en då 20 år gammal Aliette Opheim, idag 36. Sandor slash Ida var hemmes långfilmsdebut och mer har det definitivt blivit sedan dess. År 2013 spelade Aliette karaktären Lollo i Snabba Cash - Livet Deluxe. Två år senare medverkade hon i inte mindre än fyra Johan Falk-filmer, och 2016 hade hon en roll i tv-serien Svartsjön. På senare år har Aliette gjort succé i SVT:s serie Kalifat och Tjockare än vatten på Viaplay. Hösten 2021 gör Aniette succé som Kristi Brud i Knutby på TV4 Play.

Aliette Opheim

Aliette Opheim är högaktuell som Kristi Brud i dramatiseringen av Knutby.

I dag bor Aliette med sambo och två katter i en lägenhet i Stockholm. I en intervju med Expressen från tidigare i år sa Aliette om sin maffiga karriär att:

– Det kan bli lite jobbigt, för vissa relationer kanske försvinner. Sen har jag verkligen funderat väldigt mycket över det här den senaste tiden: För i perioder av återhämtning, då kanske man börjar höra av sig till vännerna igen. Det blir hela tiden på ens egna villkor, vilket jag tycker är en viktig reflektion.

Om sambon som hon varit tillsammans med i 1,5 år säger Aliette:

– Vi har det bra. Han är väldigt fin.

Andrej Lunusjkin spelade Sandor

Andrej Lunusjkin

Andrej Lunusjkin fick många på fall 2005.

För Andrej Lunusjkin, 34, som spelade Sandor blev det första och sista rollen i skådisyrket. Andrej var 18 år när filmen kom och har sedan dess satsat på högre utbildning.

Andrej har tagit en master i marinbiologi vid Stockholms universitet. På universitetets hemsida berättar Andrej om ett stipendium som möjliggjorde att han 2015 kunde skriva sin masteruppsats i Vietnam och Kambodja, genom en så kallad Minor field study (MFS).

– Att jag åkte iväg på MFS var till stor del på grund av att jag ville prova på att forska utomlands. Och jag ville även resa och dyka, men dyka är svårt att göra i Sverige utan våtdräkt så när valet att åka iväg på MFS kom, blev det enkelt, säger Andjej i ett citat till universitetet.

Väl hemma igen sadlade Andrej om till studier i statsvetenskap med miljörätt som inriktning. Han praktiserade därefter i Utrikesdepartementets biståndsgrupp.

Andrejs stora passion i livet är resor och vindsurfing vilket blir tydligt vid en kik på hans Instagramkonto. Där framgår också att han fortsatt har engagerat sig i studentkåren på Stockholms universitet.

Rebecca Scheja från Rebecca & Fiona i en roll

Rebecca Scheja

Rebecca Scheja som 17-åring 2006.

Rebecca Scheja, 32, hade rollen som Idas granne och ärkefiende Vanja i Sandor slash Ida. Vanja kallade Ida för bimbo, varpå Ida slog till henne. Senare hämnades Ida genom att också sno Vanjas kille. Drama, med andra ord.

rebecca och fiona

Rebecca & Fiona är en av Sveriges största DJ-exporter.

Hur det sedan har gått för Rebecca Scheja är ingen hemlighet. Hon har lämnat filmduken till förmån för klubbvärlden. Som ena halvan i DJ-duon Rebecca & Fiona gör Rebecca succé på dansgolv världen över.

Adam Lundgren som mobbaren Valle

adam lundgren

Adam Lundgren har haft en strålande karriär sedan Sandor slash Ida.

Adam Lundgren, 35, spelade Valle, en av Sandors mobbare på skolan i Göteborg. Adam tillhör idag en av Sveriges största unga skådisar med bejublade rolltolkningar som Benjamin i Jonas Gardells tv-serie Tårka aldrig tårar utan handskar, och huvudrollen i Känn ingen sorg, filmen som baseras på Håkan Hellströms musikskatt. Icke att förglömma hade Adam rollen som Peter Löwander i Vår tid är nu på SVT. År 2019 spelade Adam Hamlet i William Shakespeares drama med samma titel på nationalscenen Dramaten.

Flera stora namn på rollistan

Fler stora namn på rollistan var Lia Boysen som spelade Idas mamma. Carin da Silva hade en biroll som dansare och Matilda Ragnerstam (känd från Maria Wern, Tsunami och Jordskott) hade rollen som Idas festkompis Susanna. Lovisa Onnemark (senare huvudroll i Linas kvällsbok) spelade Jenny, en av tjejerna i Idas skola.

Ja, ni hör, det kryllade av talanger i Sandor slash Ida-casten!

Källa: Expressen, Stockholms universitet

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gått
1:48

Efter reklamen: Se också: 5 snackisar från veckan som gått

(1:48)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Så gick det sen för de unga skådisarna i tv-serien Andra avenyn
Margaux Dietz: Därför gjorde jag och Seán Canning slut
Så gick det sedan för Ida Elise Broch från Hjem til jul 1 och 2