Så gick det sen för skådespelarna i tv-serien Skärgårdsdoktorn

Så gick det sen för skådespelarna i tv-serien Skärgårdsdoktorn

Vi är många som minns den omåttligt populära tv-serien Skärgårdsdoktorn som hade premiär 1997. Vad gör skådespelarna från serien idag? Vi reder ut!
TV: Så här ser skådespelarna i Skärgårdsdoktorn ut i dag
0:56

Efter reklamen: TV: Så här ser skådespelarna i Skärgårdsdoktorn ut i dag

(0:56)

Slå på ljud

Vi är väl inte ensamma om att minnas, och samtidigt sakna, den svenska tv-serien Skärgårdsdoktorn? Nja, antagligen inte, med tanke på att det är en av de mest populära tv-serierna genom tiderna. Den första säsongen av Skärgårdsdoktorn kom 1997, och tillsist blev det tre säsonger av serien.

Vad hände sen?

I serien fick vi följa läkaren Johan och hans dotter Wilma, som spelades av Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne. Och när serien var aktuell blev det även väldigt populärt att döpa sitt barn till just Wilma. Men inte bara det, försäljningen av garn gick även upp i samband med tv-serien, för att det blev så poppis att sticka en kopia av Johans tröja.

Ebba Hultkvist Strange och Samuel Fröler 1999.

Janerik Henriksson/TT

Nu är vi här, 24 år efter det att den första säsongen av Skärgårdsdoktorn sändes. Vad sysslar egentligen skådisarna som medverkade i serien med idag?

Ebba Hultkvist Strange spelade Wilma

Ebba Hultkvist Strange är idag 37. Efter sin skådisdebut i Skärgårdsdoktorn så fortsatte hon att skådespela ett tag. Vi har bland annat sett henne i filmen Festival, som kom 2001. Efter gymnasiet valde hon dock att utbilda sig till något annat, hon tog enexamen i civilekonomi på Handelshögskolan och idag är hon delägare i ett företag som specialiserar sig på rekrytering inom pr och kommunikation.

Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler i På Spåret.

Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler i På Spåret.

Bo Håkansson, Bilduppdraget

Skådespelandet har hon däremot inte lagt helt på hyllan. 2019 medverkade hon i tv-serien Den inre cirkeln, och just nu har hon en roll i Eagles på SVT. Vi har även sett henne i ett annat tv-format, där hon bara var sig själv. Tillsammans med Samuel Fröler tävlade hon i På Spåret 2018 och 2019.

Privat är hon gift, och mamma till döttrarna Greta och Hedda.

Samuel Fröler spelade Johan

Samuel Fröler är idag 64 år, och han slog igenom redan innan rollen som Johan i Skärgårdsdoktorn. Under 90-talet medverkade han i tv-serierna Tre kärlekar och Den goda viljan.

Ebba Hultqvist Strange och Samuel Fröler.

Åren efter Skärgårdsdoktorn har för Samuel fortsatt i samma spår. Han har synts i tv-serier som Modus och Innan vi dör, och har gjort rösten till Shrek. Och ja, han har ju också medverkat som sig själv i På Spåret ihop med Ebba.

Han är även pappa till tre, Amanda, August och Jakob, som alla är över 30 år idag.

Helena Brodin spelade Berit

Helena Brodin som spelade sköterskan Berit är idag 85 år, är idag pensionär. Men innan sin pension, förutom att verka som skådespelare, skrev hon en bok om Shakespeare tillsammans med sin make Gösta Friberg, och hon har även läst in ett antal ljudböcker.

Och, en rolig kuriosa – Helena Brodin är kusin med ingen mindre än Christina Schollin.

Sten Ljunggren spelade Axel

Axel Holtman, skärgårdsdoktorn som gått i pension, spelades av Sten Ljunggren. Sten är idag 82, men någon pension har han själv inte gått in i än. Trots sin ålder så skådespelar han än idag. Vi såg honom i den senaste julkalendern Mirakel på SVT, och i år fick han en Hedersguldbagge för sina 50 år som skådespelare.

Samuel Fröler, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Marie Richardson, Helena Brodin och Göran Engman under inspelningarna.

Ulf Palm/TT

Sten har tre barn, där ett av dem är en journalist. Petter Ljunggren jobbar just nu som programledare för Uppdrag granskning.

Göran Engman spelade Sören

Berits bror, Sören, spelades av Göran Engman, har efter Skärgårdsdoktorn ägnat sig åt teater. Han har främst synts till på Uppsala stadsteaters scen, i pjäser som Kung Lear och Farliga förbindelser.

Marie Richardson spelade Eva

Marie Richardson, 62, spelade Eva, som var fru till Johan och mamma åt Wilma. I många många år har hon varit en väletablerad skådis, och vi har bland annat sett henne i Johan Falk-filmerna.

Marie Richardson och Jakob Eklund.

Marie är gift med skådisen Jakob Eklund, och tillsammans har de barnen Klara och Leon.

TV: Se 10 Svenska barnskådisar – då och nu
1:08

Efter reklamen: TV: Se 10 Svenska barnskådisar – då och nu

(1:08)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Minns du artisten Elin Lanto? Så lever hon idag
Minns du Stina i Vi på Saltkråkan? Så ser hon ut i dag!
Quiz: Vad minns du från barnprogrammen på 90- och 00-talet?