aw leo kylie cheers

Så har du aw online – din guide i 5 steg

Kom igen, det är 2020. Klart det går att ha aw online. Följ denna guide i fem steg för en garanterat lyckad kväll!

Det är fredag (eller dag innan röd dag). Sedan lunch har du hört det försiktiga klirret från kassar som ställs ner långsamt under diverse skrivbord för att undvika ljud. Det plingar i chatten. ”Vilken tid kan du gå?”. Meningar som ”Har någon torrschampo?” och ”Jag måste köpa deodorant på vägen” har absolut utbytts.

Dina steg är lätta. Jämfört med måndagens gångstil kan man undra om du gått en snabbkurs i ergonomi. Du kliver ut från jobbet och styr kosan mot baren. Eller den där middagen. Det är aw. Hela staden sluttade, som Tomas Tranströmer hade sagt. Helgen ligger framför dig. Du känner dig som Simba i Lejonkungen när han inser att han är kär i Nala. Okej, ni fattar. Det här ska inte bli the aw-saga.


Så kom corona…

Men så utbröt en pandemi. Corona gjorde entré i världen. För många av oss är veckodagarna numera utbytta mot dagar, utan ord som ”mån, ons eller fre” framför.

Dina fjäderlätta fredagssteg har ersatts av ett långsamt släpande iklädd tofflor och mjukisbyxor och du börjar på riktigt undra om du sett allt som finns på Netflix. Tog jag ens deodorant idag, tänker du.

Men, misströsta ej. Det går att vända detta. Du kan ha en härlig aw ändå, jag har testat. Och jag hade faktiskt kul!


Så har du aw online – 5 enkla steg

På med andra kläder

Byt om! Mjukisbyxan behöver ändå tvättas. Jag säger inte att du behöver bära dina mest obekväma jeans. Du behöver inte gå från 0 till 100. Ta något i beige. Allt som är i beige ser lyxigt ut oavsett tyg. Det har vi alla lärt oss av Bianca Ingrosso.

Begränsa antalet medverkande

Även om aw:n skulle ägt rum på en bar finns det faktiskt något som heter för många. Det är omöjligt att hinna prata med alla om ni är för stort antal deltagare. Dessutom tenderar samtalen att handla mer om väder och vind ju fler ni är. Desto färre och närmre vänner, desto mer potential för _givande_ konversationer. Typ vilken känd person du sett med annan känd person eller hur Tegnells bio skulle se ut på Tinder (jag vet inte vad ni gör på era aw:s men det där är typ det jag gör).

Rigga upp för bästa möjliga sittställing

Det här kan låta onödigt och det kommer kännas som att du leker Youtuber som inväntar ett bud från Fodoora inför sin mukbang. Men seriöst, du kommer få kramp i handen av att hålla i din telefon och rikta den mot ditt ansikte. Äger du inget stativ, var kreativ. Ställ luren på fönsterbrädan, på en kruka eller på diskbänken. Nu har du plötsligt två fria händer och slipper all form av distraherande mjölksyra.

Välj app med omsorg

Låt Microsoft Teams vila. Dina ögon behöver se någon annat än lila. Facebook messenger har precis kommit som app på datorn och laggar förvånansvärt lite. Alltså typ inte alls. Se till att din wifirouter får ordentligt med luft för nu ska här umgås online. Andra appar som funkar bra för umgänge är Google hangouts eller Houseparty. (Det finns fler sociala appar, som en reporter på Sveriges television skulle sagt när intervjuperson råkar droppa valfritt namn på varumärke).

Gör gemensamma aktiviteter

Och nej, nu menar jag inte femkamp eller världens mest avancerade musikquiz. Blanda samma drink, skåla ihop. Ta en gemensam shot. Och för att inte romantisera alkohol för mycket nu i dessa tider går det såklart att dricka läsk också om man nu vill det. Jag vet inte varför men det är något som är väldigt fint med att se vilka glas folk har hemma. Plötsligt skrattar ni som vanligt åt den där gången du ramlade i trappan på midsommar med hela jordgubbstårtan i famnen och du har glömt bort att det är en skärm mellan er :’)

Läs mer:

10 saker du kan lära dig under 48 timmar i karantän

Så firar du din födelsedag i karantän – 5 tips

Har du sett klart Tiger King på Netflix? Här är 26 memes du måste se