Vänner skådespelarna

Så mycket är skådespelarna från Vänner goda för i dag

I tio års tid satt vi klistrade framför tv:n för att följa de sex New York-bornas liv i Vänner. När serien slutade gå år 2004 var det många som gärna hade sett en fortsättning. Hur har det då gått för skådespelarna efteråt? Rätt bra, må man säga. Här är värdet på deras respektive förmögenheter i dag.

Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler och Joey var allas våra bästisar under åren 1994-2004 när komediserien Vänner sändes. Därefter har de fortsatt att förgylla vår tillvaro genom repriser av avsnitten på tv, roliga memes på internet och möjligheten att streama alla säsonger på Netflix.

De har berikat våra liv, minst sagt! Det är därför inte mer än rätt att skådespelarna bakom de älskade karaktärerna har tjänat sig en rejäl hacka på sina rollprestationer. De är alla snuskigt rika. Exakt hur rika är svårt att säga, men flera internationella källor har räknat på det ungefärliga värdet av respektive skådespelares förmögenhet genom åren. Den fortsätter nämligen att växa tack vare en smart uppgörelse som alla sex gjorde och som garanterar provision varje gång serien streamas eller sänds på nytt.

Här är vad vi vet om skådespelarnas värde i pesetas 2020.

Så mycket tjänade Vänner-skådespelarna per avsnitt

Vänner skådespelarna

Skåderspelarna i Vänner tjänar fortfarande in pengar på sina nu 15 år gamla roller.

Säsong 1

Under första säsongen, som sändes 1994, fick skådespelarna motsvarande 173 250  kronor vardera per avsnitt. Säsongen hade 24 avsnitt. Det blev i runda slängar alltså över 4 miljoner kronor var på den slutgiltiga lönespecen. Inte dåligt! Och, kom ihåg att detta var för över 25 år sedan. I dagens pengavärde motsvarar det ännu mer.

Säsong 2

Under andra säsongen hade grundsumman per avsnitt sjunkit till 154 000 kronor, men enligt Cosmopolitan tjänade vissa av skådespelarna ”betydligt mer” ändå. De som tjänade mest fick uppemot 7,5 miljoner kronor för hela säsongen.

Säsong 3-8

Vid det här laget var succén ett faktum och skådisarna förhandlade därefter. De snackade ihop sig och fick till en saftig deal med stigande ersättning per förnyad säsong. Så med en start på ca 580 000 kronor per avsnitt under tredje säsongen, var de uppe i kring 8 miljoner kronor per avsnitt under säsong 7 och 8.

Visst är vi väl vänner allihop, guys?

Säsong 9-10

Nu var alla medvetna om att en era höll på att ta slut. Efter åtta år var skådespelarna sugna på att testa sina vingar i andra projekt. Det krävdes därför ytterligare löneförhöjning för att alla skulle vara intresserade av att ro serien i hamn med två avslutande säsonger. De tjänade nu 7 miljoner kronor per avsnitt PLUS en provision på 2 procent vid så kallad ”syndikation”, alltså för varje gång showen visades någonstans runt om i världen.

Denna uppgörelse gäller än och innebär att skådespelarna årligen håvar in cirka 200 miljoner kronor var.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston är i dag den överlägset högst betalda av de sex Vänner-skådisarna.

Nu går vi över till att räkna på kronorna i varje enskild Vänner-skådespelares kassavalv. Absolut rikast är nämligen Jennifer Aniston, 51,  som spelade Rachel Green. Hon är även den som har jobbat hårdast på att fortsätta vara relevant i komedisvängen. Med filmer som …och så kom Polly, Marley & jag och tv-serien The Morning Show är hon lika eftertraktad, då som nu.

Hon fick motsvarande 20 miljoner kronor per avsnitt i den sistnämnda. Hennes totala pengavärde i dag estimeras till 3 miljarder kronor.

Courtney Cox

Courtney Cox

Courtney Cox kommer på en andra plats.

Därefter kommer Courtney Cox, 55, som spelade Monica Geller. Hon fortsatte  efter några års paus också med komedi i form av sex säsonger av tv-serien Cougar Town, 2009-2015. För den fick hon motsvarande 2,2 miljoner kronor per avsnitt (det blev 102 stycken), och tjänade precis som alla de andra på sin årliga Vänner-provision.

Total summan 2020? Cirka 1,5 miljarder kronor.

Matthew Perry

Matthew Perry

Det var länge sedan vi såg Matthew Perry i en roll, men han har kammat hem pengar på annat vis.

Förutom att tjäna storkovan på sin roll som Chandler Bing i Vänner, har Matthew Perry, 50, genom åren gjort smarta klipp på fastighetsaffärer. Han har till exempel sålt ett hus i Hollywood Hills med en vinst på 40 miljoner kronor, och en lägenhet med 150 miljoner i vinst.

Summa summarum är han nu god för cirka 1,2 miljarder kronor.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow är fortfarande mest känd för sin Vänner-karaktär Phoebe Buffay.

Lisa Kudrow, 56, spelade den älskvärda och knasiga karaktären Phoebe Buffay. Efter det fortsatte hon med lite spridda filmroller och en roll i tv-serien Web Theraphy. Precis som Matthew Perry har hon även fått in lite (hehe) slantar på försäljning av fastigheter.

Totalt sitter hon nu på uppskattningsvis 900 miljoner kronor, det vill säga nästan 1 miljard!

David Schwimmer

David Schwimmer

David Schwimmer har pysslat med lite av varje de senaste åren.

Allas vår Ross Geller, aka David Schimmer, 53, har efter Vänner ägnat sig åt såväl skådespelarjobb som regi och arbete mot sexuella övergrepp. Han gjorde även rösten till giraffen Melman i den animerade filmen Madagaskar. 

Vad gäller tillgångar är han en av de i Vänner-gänget som tycks ha skrapat ihop minst. Men hans 850 miljoner kronor är ändå inte någonting vi skulle ha tackat nej till! Just saying.

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc försökte hålla liv i sin karaktär Joey Tribbiani, men det gick inge vidare.

Sist på listan kommer Matt LeBlanc, 52, som spelade Joey Tribbiani. Han fick en egen serie efter Vänner som fortsatte att följa Joeys liv. Serien som hette just Joey ansågs vara en flopp och blev inte särskilt långlivad; 2004-2006. Därefter har Matt LeBlanc synts i bland annat tv-serien Man With a Plan för vilken han tjänade 2 miljoner kronor per avsnitt (56 stycken totalt).

Det har med andra ord inte gått någon nöd på honom heller genom åren. Han är nu god för omkring 800 miljoner kronor.

Priset för en comeback

Lagom till 25-årsjubileumet för seriens premiär började det i fjol att tisslas och tasslas om en återförening. Uppgifter gör gällande att de sex vännerna kommer spela in ett manusfritt specialavsnitt som ska släppas på HBO:s nya streamingtjänst, HBO Max senare i år.

De ska ha fått upp emot 40 miljoner kronor var för återföreningen som produceras av Warner Bros. Ingen av skådespelarna har kommenterat uppgifterna ännu.

Foto: TT, Warner Bros

Källa: Cosmopolitan, Deadline

Läs mer:

Nya Vänner-hinten – rykten om en reunion har tagit fart igen

12 oväntade kändisar som har varit med i Vänner

Vad hände sedan med Ross i Vänner?