Så skulle Disneykaraktärerna rösta i riksdagsvalet 2018

Så skulle Disneykaraktärerna rösta i riksdagsvalet 2018

Vad hade Disneykaraktärerna Mulan och Snövit röstat på i Sveriges riksdagsval 2018? Och varför röstar Nalle Puhs bästa kompis Nasse på Sverigedemokraterna? Här är vår analys.

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och nu känns vi så fullproppade av partiernas valprogram att vi varken vet ut eller in. För att lätta upp stämningen lite kring valet har vi gjort en lista över vad vi tror att olika Disneykaraktärer skulle ha röstat på om de fick chansen i det svenska riksdagsvalet.

Håll tillgodo!


Mulan (L)

Mulan älskar försvaret, och hon skulle troligtvis rösta för att gå med i Nato. Ju starkare försvar mot fiendeland desto bättre! Kejsaren har tidigare erbjudit henne ett välbetalt jobb i armén, men eftersom Mulan även värderar familj och tradition högt väljer hon att återvända hem till sin sjuka far. Mulan är en självklar liberal.

Snövit (KD)

Snövit tillbringar sina dagar i en stuga där hon tar hand om hushållet och sju små dvärgar som hon bakar paj åt och nattar varje kväll. Snövit, vars far var kung, tycker mycket om monarkin och gifte sig traditionsenligt med en man av samma börd.

Snövit börjar dock tröttna på städningen och vill anställa en hushållerska, och därför vill hon att RUT ska utvidgas till nästa mandatperiod. Hon älskar dessutom att sjunga och hade lätt tagit med sig Ebba Busch Thor till en öde ö om hon fått välja. Det finns inget annat alternativ för Snövit än att rösta på Kristdemokraterna.

Ariel (M)

Den lilla sjöjungfrun Ariel är uppvuxen i ett högborgerligt säte på havets djup och hennes far, kung Triton, tycker inte om att hon beblandar sig med människor. Ariel uppfostras till att bli moderat vilket man märker genom hennes fascination för prylar, hennes blåa blod och att hon är redo att ingå avtal med förbjudna parter. Ariel är nämligen kär i prins Eric och vill därför ha människoben – så hon går till Ursula (SD) för att förhandla. Det går dock åt pipsvängen eftersom Ursula lurar henne.

Mufasa i Lejonkungen som Stefan Löfven.

Mufasa är lika mycket sosse som Stefan Löfven. Foto: IBL/Disney (bilden är ett montage)

Mufasa (S)

Mufasa, kung över Lejonriket, lägger stor vikt vid ett solidariskt samhälle där alla djur får vara med. Han har ett globalt tänk och anser att allt levande hör ihop, vilket bland annat gör att han kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna. ”Kan inte bara alla komma överens – tillsammans?” Mufasa är lika mycket socialdemokrat som Stefan Löfven.

Nasse (SD)

Den lilla rädda grisen Nasse i filmerna om Nalle Puh tycker att det är skrämmande med nästan allt; förändring, det okända, det annorlunda. ”Det är svårt att vara modig när man bara är ett mycket litet djur”, förklarar han för Nalle Puh. Rädslan för det okända gör att Nasse röstar på Sverigedemokraterna.

Robin Hood (V)

”Ta från de rika – ge åt de fattiga”, är Robin Hoods mantra. Han känner starkt för ekonomisk rättvisa och har även vissa anarkistiska tendenser. Hierarkier och kapitalism får nej från Robin Hood, och därför får Vänsterpartiet hans röst.

Lady Marion (C)

Robin Hoods stora kärlek Lady Marion är släkt med den rättmätige kungen Rickard Lejonhjärta och har således blått blod. Hon är alltså positiv till monarki, men sneglar trots detta med lätt längtande blick åt vänster på den politiska kartan där hennes hemlige älskare Robin Hood befinner sig.

Hennes vurmande för barnafödande (hon vill ha 12 barn enligt Disneys version) gör att hon är för altruistiskt surrogatmödraskap och fler metoder för assisterad befruktning, och hon trivs bättre i skogen än i staden. Marion röstar givetvis på Centerpartiet.

Pocahontas (Mp)

”Du tror du äger jorden som du står på
Att allt blir ditt där du har gått i hamn
Men berg och träd, ja allt som finns omkring dig
Har ett liv, har en ande, har ett namn

Kom spring på gömda stigarna i skogen
Kom smaka söta bär av sol och jord
Kom njut av överflödet i naturen
Allt du ser har ett värde utan ord”

I rest my case.

Artikeln publicerades först på ELLE.