Sannas video visar girl power från filmvärlden – och vilka som run the world

Sannas video visar girl power från filmvärlden – och vilka som run the world

Sanna Axelsson, 25, ledsnade på att kvinnor i film- och tv alltid behövde vara sexiga. Därför skapade hon en kick ass-video med kvinnliga boss-ögonblick.

Under 2017 var Sanna Axelsson, 25, sjukskriven gå grund av en kronisk sjukdom. Då började hon att arbeta på olika projekt för att fördriva tiden och fortsätta att hålla sig aktiv.

– Jag är en människa som alltid jobbar på minst ett projekt och jag behöver det för att må bra och få utlopp för mina idéer. Jag är också feminist och ser den kampen som en del av min vardag – så jag kombinerar gärna dessa två saker, berättar Sanna för Baaam.


Sanna Axelsson

Om man någon gång sett en film eller en tv-serie kan man ganska enkelt rabbla upp de gånger kvinnor varit passiva figurer som behöver räddas av den manliga hjälten. Detta var en av sakerna Sanna ledsnade på.

Ett av hennes projekt resulterade i en girl power-video där olika kvinnliga tv- och seriekaraktärer är allt annat än kvinnor i nöd. Och allt till Beyoncé-hiten ”Who run the world? (Girls)”.

– Jag är så fruktansvärt trött på att kvinnor måste framställas som sexobjekt oavsett situation. Om karaktären i fråga är stark så måste hon vara sexig och stark. Hon filmas i specifika vinklar, bär specifika kläder. Jag ville skapa en motpol till detta, säger hon och fortsätter:

– Jag tyckte att det behövdes en video som visar kickass-kvinnor på ett sätt som gör att man kan njuta av deras kraft och mod istället för att störa sig på sättet de framställs.


I veckan lade Sanna ut videon i en tjejgrupp på Facebook – och fick direkt stor uppmärksamhet för den.

– Jag har fått väldigt bra reaktioner – många kommentarer om gåshud och tårar i ögonen. Folk blir inspirerade att se om sina egna favoriter och vill gärna veta vart specifika klipp kommer ifrån så att de kan upptäcka nya. Ett fåtal kommentarer handlar om karaktärer som saknas, men man kan ju inte inkludera alla på 4 minuter. Det är mycket möjligt att jag gör en del två.

Om du själv ska välja dina top tre boss ladies – vilka blir det?

Buffy Summers från Buffy The Vampire Slayer, Olivia Dunham från Fringe och Kathryn Janeway från Star Trek: Voyager.

Här kan du se hela Sannas video:

Foto: Sanna Axelsson/Unni Zetterling