Seher Yilmaz i Baaams podd: Fattar inte killarna att det inte är okej att tafsa?

Seher Yilmaz i Baaams podd: Fattar inte killarna att det inte är okej att tafsa?

Seher Yilmaz är ordförande för Rättviseförmedlingen och arbetar frekvent med att lyfta alla typer av röster. I Baaams podd berättar hon om sitt långa engagemang för jämställdhet och hur hon ska uppfostra sin dotter.

Seher Yilmaz har sedan 13 års ålder varit engagerad i elevråd och ungdomsråd och brinner för frågor som jämställdhet och mångfald. Hon har tidigare arbetat med PR och kommunikation och är i dag ordförande för Rättviseförmedlingen. I det femte avsnittet av När jag var 15-podden pratar vi framför allt om jämställdhet.


Seher delar med sig av en historia om läraren som i mellanstadiet anklagade henne för att distrahera killarna i klassen med sina så kallade ”utmanande kläder”. När hon var tidig in i puberteten tafsade killarna, något som läraren tyckte hon skulle ta som en komplimang.

Som trettonåring läste Seher boken ”Fittstim” av Belinda Ohlsson och Linda Skugge och började se mönstren i samhället och de sätt som kvinnor förtrycks på. Hon såg plötsligt att hon inte förväntades veta eller klara av samma saker som killarna och att hon behandlades på ett visst sätt eftersom hon var tjej.

– Den här tiden formade mig och när jag började högstadiet blev jag tuffa feministen, säger hon i podden.

Planen var inte att arbeta med de här frågorna, det blev bara så. Hon tyckte att det var viktigt och roligt att engagera sig och det blev till slut hennes jobb.


Sedan Seher och hennes partner började försöka bli med barn har de planerat hur jämställdheten i förhållandet och uppfostran av dottern ska se ut.

– Det är ju jag som bär barnet och ska föda det på ett eller annat sätt, men att vi till exempel delar lika på föräldraledigheten är viktigt för oss.

På frågan om vad hon vill hälsa till sin dotter när hon är 15 säger hon så här:

– Jag vill att min dotter ska våga stanna upp i nuet och inte pressa sig själv för hårt när det gäller framtiden. Jag vill inte att hon ska ställa för höga krav på sig själv för det finns ingen poäng med att jobba ihjäl sig, good enough räcker. Det är viktigt att kunna glömma jobbet ibland.


Rättviseförmedlingens arbete ligger i att plocka fram experter på en mängd olika ämnen och med olika kön, åldrar och etniciteter för att bidra till mångfald i Sveriges expertpaneler.

– Det är vanligt att man fortsätter på samma sätt som man alltid har gjort och använder sig av samma experter. Därför är det män som tar över, speciellt i tyngre ämnen. Därför är det viktigt att lyfta fram kvinnor som kan prata om mansdominerade ämnen, men även män som kan prata om kvinnodominerade ämnen.

Hör hela podden här!

Läs mer om När jag var 15-podden:
Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist
Suad Ali i Baaams podd: Jag vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare
Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen

Foto: Caroline Tibell