Ser du på de här tv-programmen? Då är du förmodligen narcissist

Ser du på de här tv-programmen? Då är du förmodligen narcissist

Får du inte nog av ”Bachelor”, ”Ex on the Beach” och ”Keeping up with the Kardashians”? Grattis! Du har förmodligen hyfsat starka narcissistiska drag.

Läs mer: Test: Hur många av IMDB:s topp 100-filmer har du sett?

Vi har alla olika preferenser när det kommer till tv. En del älskar komedier, andra plöjer thrillers i rasande fart och vissa föredrar ett tårdrypande drama. Men det finns en viss tv-genre som är kopplad till narcissism – reality.

PsyBlog rapporterar om en studie publicerad i tidskriften ”Psychology of Popular Media Culture” som visar att personer som ser på mer reality-tv tenderar att ha starkare narcissistiska drag. Det kan även vara så att reality förstärker och främjar människors narcissism.

Läs mer: Psykologen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Ted Dickinson, en av författarna till studien, tror att sanningen ligger någonstans mitt emellan.

– En del personer med narcissistiska drag söker upp karaktärer i media som liknar de själva. Andra som kollar på reality-tv ser narcissism som ett normaliserat beteende och börjar bete sig mer narcissistisk.

565 män och kvinnor deltog i studien där deras personligheter och tv-vanor utvärderades. Utöver reality så var de mer narcissistiska personerna intresserade av sport, politiska talk shows och thrillers. De som visade minst narcissistiska drag kollade framför allt på nyheter.

Foto: IBL