Podden Sex och fördom med Kenxo Slayz och Fanna Ndow Norrby.

Foto: Sarah Masete/Märta Thisner

Fanna Ndow Norrby reder ut hatstormen kring nya queer-podden Sex & fördom

I helgen lanserades en queer sexpodd vid namn Sex & fördom med Kenxo Slayz vid rodret – men det dröjde inte länge förrän det blåste upp till hatstorm. Anledningen? Omslagsbilden som inspirerats av jungfru Maria. Fanna Ndow Norrby, grundare av produktionsbolaget bakom podden, ger sin syn på helgens drev: ”Kan det vara så att det är just Kens identitet – en svart troende gay man – som är där den egentliga skon klämmer?”

I helgen släpptes den queera sexpodden Sex & fördom med modellen Ken Gacamugani, även kallad Kenxo Slayz, som programledare. Förutom att folkbilda om svart queerhistoria och att diskutera kring hur det är att vara queer och katolik tar podden även upp en slags sexualundervisning kring gaysex.

– När jag gick i skolan var sexualundervisningen heteronormativ. Så jag fick inte lära mig om hur man har sex när man är gay, hur man skyddar sig och vad man behöver veta, säger Kenxo Slayz i SVT:s Morgonstudion.

Massiv kritik från kristna

Men redan innan första avsnittet hade släppts blåste det upp till storm på sociala medier. Omslagsbilden till podden, inspirerad av jungfru Maria, ledde nämligen till såväl kritik som hat och hot.

Två stora Instagramkonton med kristen inriktning uppmanade sina följare att anmäla bilden, och på lördagen låstes poddens Instagramkonto @sex.fordom för utredning.

Kenxo Slayz som jungfru Maria på omslagsbilden till nya podden Sex och fördom.

Omslagsbilden till podden Sex & fördom. Foto: Sarah Masete

Så här löd några av de upprörda kommentarerna i sociala medier (hat och hot har plockats bort):

”Så, för att en person kallar sig för kristen katolik så har denna personen rätt att 'efterlikna' Jesus på ett nedlåtande sätt?”

”Hur kan ni vara stolta över något som tydligt visar respektlöshet mot en religion?”

”Er tanke att skapa ett banbrytande och revolutionerande omslag som ska bryta normer hör inte hemma med vår tro!”

”Är ni stolta över d här? Gör om gör rätt ni skämmer ut er själv ge er inte på större makter…”

”Detta är ett direkt hån mot oss kristna.”

Fanna Ndow Norrby: ”Inspirerades av Cardi B”

Podden ligger under det nystartade produktionsbolaget AF Produktion vars grundare är Raseriet-duon Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey. Och när Baaam pratar med Fanna förklarar hon drevet.

– Grunden i allt detta är att de hävdar att vi använt en bild på Jesus, som ju är en del av treenigheten och helig såklart men det var väldigt mycket fokus på att vi hade satt just Kens ansikte över Jesus. När vi förklarade gång på gång att inspirationen kom från populärkulturen och en specifik bild på Cardi B menade de att det var efterhandskonstruktioner. Men sanningen är att det var Cardi-bilden som var inspirationen och den är gjord av en bild av Maria. Alltså inte Jesus, säger hon.

Men Kenxo Slayz och AF Produktion har även fått stort stöd från många kristna som inte ser något problem med bilden. Fanna Ndow Norrby berättar att de kommer att upprätta polisanmälan kring de hot som riktats mot Kenxo Slayz. Hon berättar även att man inför lanseringen diskuterade bilden både internt och med kristna, muslimer och icke-troende.

– Vi är stolta över den! Men såklart kan vi förstå att det sticker i ögonen att vi gör denna bild med en gyllene buttplug från vår lanseringssponsor i mitten av bilden. Men vi tyckte att det var spot on kommunikativt! Samtidigt blev vi skakade av den ström av hat vi fick motta.

”Kan det vara så att det är just Kens identitet – en svart troende gay man – som är där den egentliga skon klämmer?”

Podden, som bland annat ligger på Spotify, är dock inte den enda som har en omslagsbild med koppling till kristendomen – även om det är den enda som verkar ha fått kritik.

– Självklart är intentionen inte att kränka någon men det är klart att vi funderar på varför vi fick denna storm emot oss när Petra Medes julkalender som ligger i topp på Spotifys poddlista verkar ha gått ganska obemärkt förbi, och hon porträtterar faktiskt Jesus! Kan det vara så att det är just Kens identitet – en svart troende gay man – som är där den egentliga skon klämmer? Vi tror det!

Petra Medes podd Petraevangeliet.

Omslagsbilden till Petra Medes podd Petraevangeliet. Foto: Spotify

Relaterade artiklar
Sofia Börjesson: En vit journalists skämspanik efter Raseriets protest
Visselblåsare berättar sina historier i ny podd – ”situationen är ofta väldigt tuff”