Tre tv-serier som är dystopier.

Sex tv-serier för dig som älskar dystopier

Miljöförstöring, obotliga virus eller en diktator som styr människorna med järnhand? Vi har samlat ett gäng riktigt bra dystopiska tv-serier som får det att krypa i kroppen av obehag.

De obehagligaste dystopierna är de som faktiskt skulle kunna inträffa på riktigt. Som att miljöförstöringen når sin kulmen, att jordens resurser tar slut eller att vi hamnar i klorna på en diktator som styr oss med järnhand. Vi har därför samlat några riktigt bra dystopiska tv-serier med verklighetstroget tema.

Vilken dystopi är din favorit?


Sex dystopiska tv-serier

Years and Years

Handling: Vi får följa en familj i 15 år, med start 2019. Genom dem får vi följa politisk oro, ekonomisk kris, Donald Trumps andra ämbetsperiod och en ny flyktingkris med omänskliga läger i Storbritannien. Tekniken har dessutom gjort att barn hellre lever fullständigt digitala liv – och drömmer om att lämna sina kroppar.

Framkallar känslan: Ångest.

The Rain

Handling: Ett brutalt virus har utplånat större delen av den skandinaviska befolkningen. Sex år senare ansluter sig ett ungt syskonpar till en grupp unga överlevare. Tillsammans ska de ta reda på om det finns hopp om liv och en värld på någon annan plats – och om syskonens pappa finns någonstans där ute.

USP (Unique Selling Point): Dansk. Samt Skandinaviens första Netflix Original!

Black Mirror

Handling: Sociala medier har förändrat – och kontrollerar – allt: våra liv, hur vi interagerar, hur vi skapar relationer och om vi får bo i ett visst område. Vi lät tekniken ta över, och nu betalar vi med vårt psykiska välmående.

Konsekvens av tittande: Minskad skärmtid.

The Handmaids Tale

Handling: Kristna fundamentalister har skapat en diktatur i USA (som nu kallas Gilead). Kvinnor tillåts inte äga något och inte att läsa. Miljöförstöring har lett till att födelsetalen har minskat, och därför placeras alla fertila kvinnor ut hos rika par som våldtar dem en gång i månaden vid ägglossning.

Känsla av maktlöshet: Hög.

Äkta människor

Handling: I ett alternativt Sverige har robot-marknaden vuxit sig stark. Så kallade ”hubotar” används till allt möjligt: sexpartners, tjänstefolk, arbetare och sällskap. Med den senaste tekniken kan hubotarna till och med känna känslor. Men alla är inte nöjda, och organisationen ”Äkta människor” bildas för att göra motstånd.

Bästa med serien: Att den utspelar sig i Sverige!

3 %

Handling: En gång om året får alla 20-åringar chansen att lämna den extrema fattigdomen i Brasiliens favelor för ett liv på ön Offshore, en plats där en utvald elit lever i rikedom och fred. Men för att få chansen måste man gå igenom ”processen”; en skoningslös urvalsprocess med hårda mentala, fysiska och sociala tester. Bara 3 % tar sig vidare till Offshore.

Samhällsproblematik: Klyftor och segregation.

Läs mer:

8 dystopiska böcker du inte kommer kunna slita dig från

Alla nya filmer och serier på Netflix i juni 2019