Sia möter kritik efter valet av skådis i nya filmen Music.

Sia kritiseras efter valet av skådis i rollen som funktionsnedsatt

Artisten Sia är nu aktuell med nya filmen Music, för vilken hon står för manus och regi. Dock har hon hamnat i kritikerstorm – då hon inte anlitat en autistisk skådespelare för rollen som den unga autistiska flickan Music.

Nu svarar pop-undret Sia på den kritik hon mött i samband med de skådisar hon valt att arbeta med i sin kommande film Music. Det är Sia själv som skrivit och regisserat filmen som nu redan innan premiären stött på patrull – flera reagerar nämligen på att Sia inte valt en skådis som har autism, för den karaktär i filmen som har autism.

Det var härom veckan som Sia på sina sociala medier meddelade nyheten om att hennes nya film har premiär någon gång tidigt nästa år, och med i filmen är bland andra skådisen Kate Hudson.

”Nu kommer nyheten ni alla har väntat på!”, skrev Sia samtidigt som hon publicerade ett klipp från den kommande filmen på Twitter.

I klippet syns bland andra Kate Hudson, Leslie Odom Jr. och Maddie Ziegler och det är den sistnämnda skådisens medverkan som skapat kritikerstorm på sociala medier. 18-åriga Maddie Ziegler porträtterar nämligen en ung tjej med autism – och Maddie Ziegler själv har inte det.

Sia möter enorm kritik för valet av skådis

”Hej Sia, får jag fråga varför du inte anlitade en skådis med funktionsnedsättning, för rollen? Det är ganska kränkande i hur du valt att porträttera den här karaktären. Människor med funktionsnedsättning är inte trasiga, och behöver inte lagas. Flera av mina vänner har olika typer av funktionsnedsättning och dom är några av de coolaste, mest talangfulla, roligaste, snällaste och smartaste personerna jag känner. Dom är även underrepresenterade och fel-representerade som grupp i vårt samhälle. Den här typen av felaktig och stötande representation orsakar så mycket smärta”, undrar en av många följare på Twitter.

Många menar och slår fast att Sia borde anlitat en skådis med autism för rollen, eftersom att det bara är en autistisk person som kan berätta och skildra en autistisk persons historia. Även National Autistic Society satte ner foten.

”Sia har fel. Det finns så många talangfulla skådisar med autism där ute”, skriver välgörenhetsorganisationen på Twitter.

Sia svär över kritiken och menar att filmen gör mer bra än dåligt

Kommentarerna och kritiken svarar Sia sedan upp på i en rad olika Tweets. Hon menar att Zieglers roll inte refereras till en person med funktionsnedsättning utan som en person med ”speciella förmågor”, skrev Sia bland annat som svar.

Sia låter även kritikerna veta att hon arbetade med en annan tjej innan, men som enligt Sia tyckte det var obehagligt att filma.

”Jag försökte faktiskt arbeta med en vacker ung tjej inom spektrumet från början, men hon tyckte det var obehagligt och stressigt. Så det var därför jag anlitade Maddie”, skrev hon strax efter hon svor hej vilt på Twitter över att människor borde se filmen innan de dissar den.

Sia säger även att hon arbetat med filmen och dess research i tre år, och att hon försökt bredda valet av skådisar så gott hon kan.

”Jag anlitade totalt 13 personer med funktionsnedsättning, och tre transpersoner och och de porträtterar sångare, läkare och sjukskötare. Inte prostituerade och knarkare”, skrev hon vidare i den långa, långa tråden som för att poängtera att filmen visst representerar många människor.

”Jag anlitade även massa ungar med speciella förmågor. Och jag är villig att bli missförstådd för jag tycker att den här filmen gör mer gott än ont”, fortsatte hon förklara.

Foto: TT

LÄS MER:

Därför spelade Zlatan (och hans lagkamrater) med ett rött streck på kinden

13 julklappar till mamma, syster eller vän att fynda under Black Week

American Music Awards 2020: nattens stora snackisar