Sabina Johansson

Skånska Sabina släpper självutlämnande musik: ”Alltid känt mycket”

Att debutera under en pandemi är en utmaning i sig. Att göra det med texter som blottar psykisk ohälsa är ytterligare en prövning. Men det är precis vad Sabina Johansson har gjort och responsen har varit tydlig: Hennes självutlämnande musik slår an där det känns.

Snubblar på ord när jag pratar,

Syns det på mig när jag skakar.

Blicken i gatan.

Dom har nånting som jag saknar,

valet å’ hålla tillbaka.

Rädda mig bara.

Så börjar texten i Sabina Johanssons låt Ingenting. Orden har 23-åringen från Malmö skrivit och de ger en bild av hennes resa till psykisk hälsa. Under många år led Sabina, som hennes artistnamn är, av ångest i tysthet. Panikångest till och med. Hon försökte att inte visa det utåt. När människor i hennes närhet frågade hur hon mådde fick hon dra lögner för att behålla masken. Parallellt försökte hon forcera hindren på den snåriga vägen in i musikbranchen. För det var dit hon ville, och målen var högt satta.

– Jag skrev låtar på engelska och drömde om att slå internationellt, berättar Sabina när vi möts i ett coronaanpassat videosamtal. I bakgrunden syns hennes ljust möblerade hem.

– Men det lossnade inte riktigt och jag fick höra från folk jag skriver med att ’det är lite trendigt med svenska ska du inte försöka hitta dig själv i det’. Först var jag motstridig för bilden man har är att man vill slå stort utomlands och inte låsa sig till Sverige. Men jag testade och sedan dess har det bara rullat på i skrivväg.

Vänt svaghet till styrka

Sabina gick estetisk linje på gymnasiet och visste att det var artist hon ville bli. Vägen till musiken har förvisso känts lång, men samtidigt har den varit självklar – hon har inte kunnat tänka sig någonting annat.

– Största kampen jag haft har varit med självförtroendet. Att jag känner att jag vill göra detta men inte hittar rätt. Till slut landade jag och då lossnade det, säger hon.

Sabina har åren efter studenten på egen hand lyckats knyta de kontakter som lett till att hon idag har skivkontrakt med Cardiac Records/Sony Music. I maj 2020 kom debutsingeln Fastna för varandra, en låt hon skrev tillsammans med Julia Ivansson som varit trummis åt bland annat Molly Sandén, samt Sam Petter Claeson och Albin Clern.

Slutat spela stark

Under hösten kom uppföljaren Ingenting som hyllades i TV4:s Nyhetsmorgon och blev utsedd till Veckans bästa släpp av Musikguiden i P3. Låten handlar om att våga visa sig svag, vad det nu är.

Ingenting var verkligen att öppna en dörr. Jag har alltid haft lite som ett skådespel där bara mina närmsta har vetat hur jag mår. Det har inte varit av skam, utan för att jag inte velat uppfattas som svag. Ofta när någon vet om någonting sånt här om dig så tar de dig för att vara svag. De kanske slutar berätta saker för dig eller drar sig undan.

Sabina har slutat spela stark för andras skull.

Idag har Sabina inga problem med att människor känner till hennes panikångest.

– Jag har alltid sagt att om jag lyckas med musiken, om jag får en plattform och en möjlighet att nå ut till folk så vill jag berätta vad jag har tampats med för att kunna hjälpa andra. Jag har vänt det till en styrka.

Jobbar extra i butik

Att släppa sin första singel mitt under en global pandemi har självklart påverkat Sabina. Hon har jobbat i butik parallellt och även hoppat på en kurs i musikindustrins juridik. Ett sätt att gå runt både ekonomiskt och mentalt.

– Corona har bromsat upp vår bransch och jag har försökt att behålla gnistan och hålla ut i att ge det en chans när förutsättningarna är bättre. Behålla tron på att det jag gör är bra. Innan skivkontraktet var live mitt sätt att få ut musiken, och nu har jag fortfarande inte ens sjungit första singeln för publik.

”Ana Diaz fick mig att våga”

Sabina beundrar själv artister som vågar visa sina känslor i musiken.

Sabina beskriver sin musik som ”textmässigt Ana Diaz och soundmässigt Veronica Maggio”.

– Ana Diaz är den största anledningen att låten Ingenting ens finns. Hon fick mig att känna att alla låtar inte behöver handla om kärlek och att det är okej att visa på vilket sätt man inte mår bra. Hennes texter har träffat mig så hårt. Jag känner att om jag kan känna så när jag lyssnar på henne så måste jag också skriva så att hon eller någon annan kan känna så när de lyssnar på mig.

Sabina finns på Instagram under namnet @sabinaajohansson. Hennes låtar Fasta för varandra och Ingenting finns att streama på Spotify.

Foto: Matilda Warme

Relaterade artiklar

10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång

9 feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2020

Molly Hammar: ”Det är en jävla kamp att gilla sig själv”

Festivalsommarens räddning – Anders Tegnell öppnar upp för galej