Skaparna av Spår gör dokumentärserie om Knutbydramat för HBO

Det uppmärksammade Knutbydramat ska nu bli dokumentärserie på HBO Nordic. Bakom produktionen står journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, skaparna av podcasten Spår.

I januari 2004 blir den lilla orten Knutby utanför Uppsala rikskänd för hela svenska folket. En pastorsfru hittas brutalt mördad och ytterligare en person inom samhällets Filadelfiaförsamling utsätts för mordförsök.

När polis börjar nysta i vad som egentligen hänt framträder snart en sektliknande församling där manipulation, maktmissbruk och våld tagit över.

Fallet kommer att kallas för Knutbydramat och har sedan dess återberättats i flera podcasts och dokumentärer. Nu är en ny dokumentärserie på gång och bakom projektet står journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, kända från podcasten Spår.

”I ett framskridet utvecklingsskede”

Det är Expressens tv-blogg Spoiler Alert som under onsdagen kunde avslöja att serien är nära att få tummen upp av streamingtjänsten HBO Nordic. I ett mejl till bloggen bekräftar också HBO Nordic uppgifterna:

”Det stämmer att HBO Europe är i ett framskridet utvecklingsskede av dokumentärserien om Knutby, som görs av journalisterna Anton Berg och Martin Johnson och produceras av Warner Bros. Mer än så kan vi inte säga just nu”, skriver Karin Larsdotter, pressansvarig på HBO Nordic, i mejlet till Spoiler Alert.

Den senaste tiden har HBO Nordic satsat stort på svenska originalproduktioner. Den 1 juli hade Lukas Moodyssons tv-serie Gösta premiär och snart kan vi också se fram emot en filmatisering av Fredrik Backmans roman Björnstad. 

Läs mer:

Nya filmer, dokumentärer och serier på HBO i juli 2019

21 nya filmer och serier som baseras på verkliga händelser

Foto: TT//Tomas Oneborg//SVD//