Poliserna i Disneys Framåt framför en lila bakgrund

Specter i Framåt blir Disneys första HBTQI-karaktär

Disney får sin första öppet, homosexuella karaktär. Det är i filmen Framåt som poliskonstapel Specter dyker upp och pratar om sin flickvän. – Det gör världen lite mer öppen, säger producenten Kori Rae.
5 Disney-kvinnor att inspireras av
Slå på ljud

Det kommer en mängd nya filmer från Disney framöver. Om drygt en månad är det premiär för otecknade Mulan, i december kommer en ny version av den klassiska musikalfilmen West side story, och nästa år kan biobesökarna se filmer som Cruella och Indiana Jones 5.

Om två veckor händer dock något historiskt – för första gången någonsin har Disney skapat en HBTQI-karaktär, det vill säga någon som representerar homo-, bi-, trans- och intersexuella samt queerpersoner.

Första lesbiska kvinnan i Framåt

Det är i filmen Onward, eller Framåt som den heter på svenska, som tittarna får följa bröderna Ian och Barley som ger sig ut på äventyr för att se om det fortfarande finns magi i världen. Allt för att få tillbringa en dag med sin pappa.

I filmen dyker även poliskonstapel Specter upp, en enögd kvinna som i förbifarten nämner att hon har en flickvän.

En enögd polis med ett horn

Poliskonstapel Specter blir den första öppet, lesbiska kvinnan någonsin i en Disneyfilm.

Producenten Kori Rae bekräftar nu HBTQI-karaktären för Yahoo entertainment.

– När vi skrev scenen så passade det bara, och det gör världen lite mer öppen, och det var det vi ville, säger hon.

Den som kommer att göra rösten till Specter är skådespelerskan Lena Waithe. Hon är själv homosexuell och har länge kämpat för HBTQI-rörelsen i USA.

Lena Waithe i lila kostym som skrattar

Lena Waithe gör rösten till Specter i Disneys nya film Framåt.

Kritiken mot Disney

Disney har tidigare fått kritik för dålig representation av HBTQI-personer i sina filmer. 2016 upptäckte de som tittade på Hitta Doris två kvinnor som var ute och gick med en barnvagn. Många blev överlyckliga, men att det handlar om ett lesbiskt par har aldrig bekräftats av Disney.

– De kan väl vara vad man vill att de ska vara, sa regissören Andrew Stanton till USA today.

I Toy Story 4 syns två kvinnor som släpper av ett barn vid förskolan, men inte heller de har bekräftats vara ett lesbiskt par av Disney.

Kampanjen för att ge Elsa i Frost en flickvän

När det stod klart att Frost skulle få en uppföljare startade hashtagen #GiveElsaAGirlfriend som uppmanade filmbolaget att ge huvudpersonen Elsa en flickvän. Disney tog inte åt sig av kritiken och Elsa fick aldrig chansen att bli den första homosexuella Disneyprinsessan.

Fortfarande saknas en HBTQI-karaktär i en större roll, och Specter delar Disneyfansen i två läger. På sociala medier är många besvikna över att hon inte får ta mer plats, medan andra menar att små steg är bättre än inga alls. Många jublar trots allt över att Framåt i alla fall bryter mönstret, och förhoppningsvis banar poliskonstapel Specter vägen för fler HBTQI-personer i Disneyvärlden framöver.

Framåt har premiär den 6 mars.

Foto: TT

LÄS MER:

Disneyland Paris lanserar en helt ny Frost-värld

Här är alla nya Disney-filmer 2020, 2021 och 2022

9 detaljer från Disneys Frost 2 som du kanske har missat