Drottning Silvia.

TT

Stark kritik mot drottning Silvias klädval: ”Varför har hon päls”

Drottning Silvia har kritiserats hårt efter att bilder på hennes päls har dykt upp på sociala medier.
9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla
1:33

Efter reklamen: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla

(1:33)

Slå på ljud

Sveriges kung och drottning hade förra veckan besök av Spaniens diton, något som naturligtvis uppmärksammades både här och i södra Europa.

En av de saker som folk nu reagerat på är en bild av drottning Silvia och hennes klädsel. Hon valde nämligen att klä sig i päls när hon mötte de spanska kungligheterna.

“Älskar vårt kungahus men hur i jissu namn kan man gynna den plågsamma pälsindustrin! Skäms!”, lyder en kommentar på kungahusets Instagram.

“Jag tycker om drottning Silvia, men jag undrar varför hon fortfarande har päls? Folk som är så välkända i en stor publik borde vara en förebild. Det finns så väldigt många möjliga saker att använda för att hålla sig varm, men päls borde endast användas av de som har den naturliga rätten till det: djuren!”

“Vet ni om det är en äkta päls”, undrar en annan.

Silvia försvaras efter kritiken

Vissa känner sig också manade att rycka ut till drottningens försvar mot de kritiska rösterna.

“Härligt med kungligt besök. Å ignorera hatarna här i kommentarerna. Har man en päls är det bättre att använda den annars har den gjorts i onödan”, tycker en person.

“Vilken fantastiskt skön varm päls det borde fler skaffa nu när vi går mot istiden elbrist etc”, skriver en annan person som vill stötta Silvia, och en tredje tror sig veta när kappan är gjord:

“Låt vår drottning ha sin päls! Den är 40-50 år gammal”.

Petas uppmaning till Silvia

Djurrättsorganisationen Peta har tidigare skrivit en debattartikel i vilken man uppmanande Silvia att sluta bära päls. Det kommer sig efter att den brittiska drottningen bestämt sig för att sluta köpa in nya plagg gjorda av djurpälsar.

“Det är 2019, ingen kan längre försvara valet att utsätta djur för den tortyr det innebär att sitta fängslade hela livet, eller fångas i stålfällor, plågas med elchocker och flås för mode. Vi uppmanar drottning Silvia att ha medkänsla för djuren och skippa päls från och med nu”, står det i den.

Peta fortsatte:

“Om drottning Silvia väljer att sluta köpa päls skulle hennes namn läggas till den växande listan av offentliga personer såsom Michelle Obama, Carla Bruni Sarkozy, Melania Trump, hertiginnan av Sussex och nu även drottning Elizabeth II, som redan har tagit ställning mot den fruktansvärda pälsindustri”.

Foto: TT

Relaterade artiklar
11 bilder på drottning Silvia och kronprinsessan Victoria – när de är lika gamla
12 viktiga (och otippade) saker som kungligheter engagerar sig i
Lila Moss hyllas för beslutet – visar upp insulinpumpen på catwalken