Enkät från mansfria Statement festival bland besökarna.

Statement festival: "En historisk händelse som måste supportas"

Den första dagen av den mansfria festivalen Statement är över, och historia är därmed skriven. Här är några av besökarnas egna ord om premiären!

Vi var förstås på plats när den första cis-mansfria festivalen i världen ägde rum – i Sverige. Emma Knyckares Twitter-idé har gått från ax till limpa och känslorna var starka under invigningsdagen.

Kicki Holmdahl Sjöberg och Emma Håkansson på mansfria Statement festival.

Kicki Holmdahl Sjöberg och Emma Håkansson på mansfria Statement festival.

Emma Håkansson förklarar att hon är mer avslappnad här. Till skillnad från andra festivaler känner hon inte att hon hela tiden måste ha extra koll på omgivningen.

– Jag gillar engagemanget och att de tog det här steget. Vi behövde sätta ner foten och visa att det inte är okej så som det har varit på andra festivaler. Det har ju uppenbarligen inte funkat!

Och när det kommer till de anmälningar som har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen suckar hon bara.

– Jag är så trött på folk som säger: ”Men killarna då?” Skärp er! Vi behöver det här. Det här är bra.

Kicki Holmdahl Sjöberg instämmer och menar att det var en självklarhet att köpa biljett till festivalen.

– Det här är en historisk händelse som måste supportas, säger hon.

Vännerna Gabriella Runesson, Victoria Gabrielsson och Ellinor Westergaard tycker att Statement är den peppigaste festivalen i år, inte minst på grund av artisterna.

– Det känns också så sjukt skönt att kunna vara på ett helt fritt musikevent där man inte tittar sig själv över axeln och bara  kan se fram emot spelningarna och inte behöver tänker på hur mycket eller lite man dricker. Man kan bara ha kul med sina vänner, säger Ellinor.

Märker ni någon skillnad jämfört med andra festivaler?

– Jag märker framför allt en skillnad på mig själv. Jag har en peppigare inställning för att jag känner mig avslappnad på ett annat sätt än på andra festivaler. Det märkte jag inte minst när jag gav säkerhetsvakten en kram vid visitationen när vi gick in! Det hade nog inte hänt någon annanstans, skrattar Gabriella.

Ulrika Glingborn var en av besökarna på Statement festival.

Ulrika Glingborn på Statement festival.

Ulrika Glingborn blev peppad redan när Emma Knyckare tweetade sin första tanke på en mansfri festival, och hon tycker att skillnaden mellan Statement festival och andra festivaler var märkbar redan på invigningen.

– Stämningen var så sjukt peppig och helt fantastisk, det går inte att jämföra med andra festivaler!

Anna-Karin Blom och Morgan Klippel på Statement festival.

Anna-Karin Blom och Morgan Klippel på Statement festival.

Anna-Karin Blom och Morgan Klippel har rest från Stockholm för att gå på Statement festival.

– Jag åkte för att det är spännande med en festival som är nytänkande och som är en fristad som inte tillåter cis-män, säger Morgan Klippel och fortsätter:

– Det är ett statement. Själva grejen är inte att vara här utan cis-män, utan att det säger något om något. Vi behöver det här och det visar och hur stark kvinnokampen och systerskapet är.

Anna-Karin Blom märkte redan i kön till festivalen att det rådde en annan stämning här än på andra festivaler.

– Det var liksom inte bröligt på samma sätt, men det kan ju också vara placebo för att man vet att det inte finns några cis-män här. När vi sedan var på första konserten under invigningen så var det en väldigt varm och välkomnande känsla, det var ingen trängdes eller knuffades.

Elina Bratt Lejring var en av besökarna på Statement festival.

Elina Bratt Lejring med en langos på Statement festival.

Elina Bratt Lejring köpte sin biljett så fort hon hörde talas om festivalen.

– Det är ett sådant bra initiativ! Det är viktigt att belysa problemet med sexuella övergrepp på festivaler så att folk börjar prata och debattera det.

Läs också: Cleo om Statement: ”Den enda festivalen jag själv hade känt mig trygg på”