Once upon a time in Hollywood

Statistiken visar: 8 av 10 biofilmer är gjorda av män

22 procent. Det är antalet filmer regisserade av kvinnor sett till alla filmer som gick på bio i Sverige 2019. Det visar en ny underökning från Stockholms feministiska filmfestival.

The Irishman, 1917, Joker, Parasit och Once upon a time in Hollywood. Den gemensamma nämnaren för dessa filmer är inte bara att de var nominerade i kategorin ”Bästa regi” på årets Oscarsgala. Alla filmerna är också regisserade av män.

Det här var andra året i rad då inga kvinnliga regissörer nominerades i kategorin ”bästa regi” på Oscarsgalan, vilket har kritiserats av både kändisar och media. På röda mattan bar till exempel Nathalie Portman en cape där hon låtit brodera namnen på de kvinnliga regissörer som inte nominerats.


8 av 10 filmer är gjorda av män

En ny undersökning från Stockholms feministiska filmfestival visar att det finns mer att önska även när det kommer till bioklimatet i Sverige.

För femte året i rad har de granskat jämställdheten i det svenska bioutbudet. Siffrorna visar att endast 22 procent av alla filmer som visades på bio i Sverige under 2019 var regisserade av kvinnor. Resterande 78 procent var regisserade av män.

– Det är positivt att frågan om bristande jämställdhet inom filmbranschen fått mer plats i samhällsdebatten efter Metoo. Nu väntar vi bara på att det ska få resultat i praktiken, där har vi ännu inte sett något trendbrott, säger Stephanie Thögersen, festivalchef Stockholms feministiska filmfestival, i ett pressmeddelande.


Visar filmer av kvinnliga regissörer

Tittar man på manusförfattare är samma siffra för kvinnor 24 procent. Utgår man endast från svenska filmer som gick på bio i Sverige har bara en enda ett manus skrivet av en kvinna.

Under Stockholms feministiska filmfestival kommer man lyfta frånvaron av kvinnliga manusförfattare samtidigt som man visar filmer av kvinnliga regissörer.

– Vi vill vara en motvikt till det ojämställda filmutbudet och visa några av alla de fantastiska filmer som publiken inte annars får tillgång till, säger Stephanie Thögersen.

Läs mer:

Reklamfilm för nyblivna mammor stoppades – från Oscarsgalan

Här är 15 feministiska framsteg i världen 2019

Louise Åström: Bombshell vann en Oscar – och jag har problem med det