Stina Wollter och Sven Wollter

TT

Stina Wollters vädjan till pappa Sven Wollter

I höstas gick skådespelaren och författaren Sven Wollter bort i sviterna av covid-19.
Nu berättar Stina Wollter om pappans sista tid, och om sin vädjan till honom.

I november förra året nåddes Sverige av den tragiska nyheten att Sven Wollter dött, 86 år gammal. Det var hans dotter Stina Wollter som lämnade beskedet via Instagram.

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära”, skrev hon då.

Familjens vädjan till Sven Wollter

I SVT-programmet Min sanning talar Stina Wollter nu ut om sin fars sista tid. Hon berättar att han var fast besluten att fortsätta jobba, trots att familjemedlemmarna vädjade om att han skulle hålla sig hemma.

– Han slutade aldrig att jobba. Han reste till Stockholm och skulle vara med i en film, han åkte på turné med proggbandet. Jag tittar på mina sms som jag har i mobilen och det står: ”Stanna hemma gubbjävel!”, säger hon.

Stina Wollter berättar också att Sven Wollter i slutskedet sade saker som har gjort det lättare för familjen att hantera hans bortgång, och att sorgen inte är lika vass som den hade kunnat vara.

– Något av det finaste var när jag frågade: ”Vad ligger du här och tänker på?”. ”På er och på livet”, säger hon i programmet.

Sven Wollters sista tid

Sven Wollter fortsatte också vara intresserad av omvärlden, och under sin sista tid frågade han bland annat om hur det gick i USA-valet.

– Jag sa: ”Vi tror att Biden vinner”. ”Går Trump med på det då”, frågade han. ”Nej”. ”Nej, tänkte väl det”, återger Stina Wollter och tillägger:

– Där, med syrgasgrimma och hela skiten, så fortfarande brydde han sig om vad som hände i världen. Men det han tänkte på var oss och livet, säger hon.

Min sanning sänds på SVT2 klockan 20.00 och på SVT play på söndag.

Bild: TT

Stina Wollter pausar från sin Instagram

Stina Wollter om näthatarna: ”Jag kan inte backa nu”

Stina Wollters Instagramkonto är nedsläckt – här är anledningen