tigrar blir sveriges oscarsbidrag för 2021.

Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2022: Här är filmen som kan vinna en Oscar

Under morgonen presenterade Svenska filminstitutet Sveriges bidrag till nästa års Oscarsgala. Och filmen som tävlar om en Oscar för bästa internationella film är...

Oscarsgalan 2021 – här är alla snackisarna
1:46

Efter reklamen: Oscarsgalan 2021 – här är alla snackisarna

(1:46)

Slå på ljud

Under torsdagsmorgonen klev chefen för den internationella enheten på Svenska filminstitutet, Petter Mattson, fram och presenterade Sveriges Oscarsbidrag under en pressträff.

Och Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2022 är....!

Det blir Ronnie Sandahls film Tigrar som blir Sveriges bidrag och kommer få tävla om en Oscar för bästa internationella film. Filmen Tigrar är baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro, i vilken han skildrar och beskriver delar av sportens baksida.

I det verklighetsbaserade fotbollsdramat får vi följa den 16-årige talangen Martin som säljs till en italiensk storklubb, en pojkdröm som snart förvandlas till en mardröm.

Piodor Gustafsson, producent, Erik Enge, huvudroll, Ronnie Sandahl, Martin Bengtsson, författare till den sjävbiografiska boken, under Svenska filminstitutets pressträff där Sveriges bidrag till Oscarsgalan tillkännagavs.

En redan hyllad film

Filmen har redan prisats på Göteborgs filmsfestival, då den kammade hem pris för bästa nordiska film, och filmens huvudrollsinnehavare Erik Enge korades till bästa skådespelare.

Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut Clara Sola och Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker Utvandrarna hade också chans på en Oscar, eftersom även dessa två filmer var utvalda av den svenska Oscarskommitén – men Tigrar kammade hem chansen att nu bli Sveriges Oscarsbidrag.

Ronnie Sandahls fotbollsdrama Tigrar får tävla om en Oscar för bästa internationella film.

Då är Oscarsgalan 2022

I fjol nominerades Amanda Kernells Charter, som dessvärre inte nådde hela vägen och i slutändan inte valdes ut till galan. Då var det danska succérullen En runda till som kammade hem prisstatyett. Senaste svenska film att bli nominerad var Ruben Östlunds The square, 2017.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

Foto: TT/Instagram/ TriArt Film AB

Relaterade artiklar
Svenska julfilmer som gör oss riktigt nostalgiska
Bianca Ingrosso visar upp nya Caia-kontoret – se bilderna
Kanye Wests namnbyte har gått igenom – det heter han nu