peg parnevik hanna persson i PMS forever

Hanna ”Hanapee” Persson och Peg Parnevik i dokumentär om PMS på SVT

Den 16 september har Hanna Perssons dokumentär PMS Forever premiär på SVT, och medverkar gör bland andra Peg Parnevik, Amanda Schulman och Jessica Wahlgren.
10:15

Efter reklamen: Yoga mot PMS & mensvärk med Johanna

(10:15)

Många lider av PMS, den hormonella berg- och dalbanan som (o)lägligt dyker upp några dagar innan mensen, och nu vill Hanna ”Hanapee” Persson belysa ämnet i en ny dokumentär på SVT – PMS Forever.

I programmet undersöker programledaren och influencern vilken hjälp som finns att få, och berättar att hon själv har lidit av PMS sedan 14 års ålder.

– Min PMS är väldigt ihopkopplad med ångest och oro. Dels ångestkänslor i sig men också ångest över att man har agerat på ett sätt som man inte vill eller känner igen sig själv i. Det sist jag vill är att såra någon och speciellt när man blivit förälder, säger Hanna Persson.

De medverkar i SVT:s PMS Forever

Hanna är givetvis långt ifrån ensam. I dokumentären berättar bland andra Peg Parnevik och Jessica Wahlgren om sina erfarenheter.

– Jag minns så många gånger då jag har hoppat av allt och bara stängt in mig. Jag skulle flyga själv och hade PMS och jag tänkte att jag sitter kvar här i Frankfurt. Jag pallar inte åka vidare, jag bryr mig inte om mitt liv. Jag får bara bo här framöver, säger artisten Peg Parnevik.

– Jag fick ju panikångest under de här PMS-dagarna. Och då gick jag så djupt att jag inte kunde ta mig upp igen. Men då ringde jag en kompis som sa “du måste ringa psykakuten”, säger Jessica Wahlgren.

Tips och råd på hur man kan behandla PMS

Amanda Schulman delar även med sig av hur hon tänker kring att omfamna sin cykel och om den kontrovers som skapade rubriker för några år sedan.

– Vi sa att vi var öppna för att man kunde vara öppen med sin cykel till sin chef i princip. Missförståndet blev väl då att vi skulle logga kvinnornas cykel, säger medieentreprenören i dokumentären.

Hanna träffar också Rebecca Tiger som driver Snippsauna och gynekologiprofessorn Inger Sundström Poromaa för att få vägledning.

– Hur ska jag hantera det här? Vad ska jag göra? Ett alternativ är ju att omfamna det, eller så kan jag gå på det här spåret att jag medicinerar. Jag vet inte vad som är bäst, säger Hanna Persson.

Medverkar gör också Ayan Jamal, Paula Manrique, Anitha Clemence, Ann Söderlund, Beri och Nicole Gerwise, Maxine Nordlindh och Emil Nygren.

Foto: SVT

Relaterade artiklar

Nya siffror: Var femte kvinna i Sverige har inte råd med mensskydd

Baaam tröttnade på dåliga mensbilder – skänker egna till bildbyråer