Kritik mot SVT-dokumentären Persona non grata om Soran Ismail

Efter SVT:s dokumentär om Soran Ismail – nu väcks stark kritik

Under tisdagen hade SVT-dokumentären om hur Soran Ismail påverkades av att pekas ut under metoo premiär. Men det dröjde inte länge innan kritiken mot den började strömma in.
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet
1:45

Efter reklamen: Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

(1:45)

Slå på ljud

Tisdagen den 6 april hade SVT-dokumentären ”Persona non grata” premiär. Det är en dokumentär i två delar som handlar om hur komikern Soran Ismail påverkades av att vara en av de som anklagades under #metoo för att ha begått sexuella övergrepp.

Under den perioden polisanmäldes han för sex våldtäkter, fyra fall av sexuell ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst och ett fall av olaga hot. Alla mål blev nedlagda men förra året dömdes en kvinna för grovt förtal efter att ha anklagat Soran för sexuella övergrepp. Domen överklagades och inväntar att tas upp i hovrätten.


Soran är i dag inte misstänkt för några brott men det dröjde inte länge innan det riktades stark kritik mot att SVT producerat dokumentären.

Elisabeth Massi Fritz har riktat kritik mot SVT-dokumentären Persona non grata
Foto: Jonathan Nackstrand

En av de som reagerat är advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företrädde flera av de kvinnor som anklagade Soran Ismail för sexbrott.

”Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att public service ens gör den här dokumentären. De målsägande som jag har företrätt har alla haft starka och trovärdiga berättelser”, skriver hon i ett uttalande.

Tre av de kvinnorna tillfrågades att medverka i dokumentären men tackade nej.


SVT:s programbeställare Helena Olsson säger till P4 Extra att hon förstår kritiken men understryker vad hon anser vara journalistikens roll.

”Han har ju inte fällts och om vi skulle behandla honom som dömd så överprövar vi rättssamhällets insats. Det är inte publicistikens uppgift”.

Hon säger också att programmet inte handlar om hans eventuella skuld utan om situationen för en person som ses av många som en våldtäktsman fastän denne inte dömts.


Under onsdagen kommer dock ett nytt pressmeddelande från SVT där de berättar att de just nu producerar en ny dokumentärserie om metoo – nu berättad helt från kvinnornas perspektiv.

”Vi är sedan snart ett år tillbaka i produktion av den här serien som i åtta delar låter kvinnor i alla åldrar och yrken i hela landet berätta historien om hur metoo-uppropen växte fram”, säger Helena Olsson i pressmeddelandet och fortsätter:

”Det är en berättelse om en revolution som i mångt och mycket skymdes av debatten om några få mediemän och pressetiken. I själva verket var den en rörelse som förändrade Sverige i grunden och det ska vi försöka skildra”.

SVT skriver att syftet med dokumentärserien är att berätta om rörelsens utveckling och lyfta flera olika perspektiv. Serien planeras att sändas hösten 2021.

Relaterade artiklar
Sofia Börjesson: ”Nu myser Lambertz och Virtanen i sina offerkoftor”
Förtalskassan betalar skadestånd åt kvinnor som dömts under metoo
Även Virtanen överklagar – vill ha mer pengar av Cissi Wallin