Syster Sol satsar på egen label – bara för kvinnor och ickebinära

Syster Sol satsar på egen label – bara för kvinnor och ickebinära

Reggaesångerskan Isabel ”Syster Sol” Sandblom har startat egen label. Nu storsatsar hon på den – men väljer att bara signa kvinnor och ickebinära.

Läs också: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet för det

Isabel Sandblom är mest känd under artistnamnet Syster Sol och har sedan hon släppte sin debutsingel ”Jag Gillar Din Vibe” fått Sverige att gunga till reggaetoner. 2011 kom låten ”Bland Dom” där hon tillsammans med andra hiphop och dancehallartister, bland andra Cleo och Etzia, kritiserade den mansdominerade musikvärlden.

”Hur kan du inte se oss, pojk kryp upp ur ditt bo

För vi är många fler än du nånsin kunnat tro”

Läs också: Nu tar IMDB ställning för feminism – ”F-märker” filmer


Under förra året gick hon steget längre och startade sin egen label GAL:ANT. Och nu storsatsar hon på att signa andra artister – men bara kvinnor och icke-binära. Varför? För att jobba mot en mer jämställd musikbransch där alla får samma förutsättningar. Inte en där kvinnor behöver backa för att ge plats åt män.

– Så länge det fortfarande finns strukturer som definierar ditt värde via dom ofrivilliga egenskaper du föds in i, är det nödvändigt att göra radikala åtgärder tills strukturen känns uppenbart utdaterad och extremt tramsig, säger Isabel Sandblom, i ett pressmeddelande.

Hon vill att GAL:ANT ska kunna vara en förebild som sätter kvinnor i fokus i alla led i processen tills dess att det inte behövs längre. När det sker återstår att se.

Läs också: På den här finska semesterön är bara kvinnor välkomna

Foto: Pressbild/IBL