Taylor Swift hyllar kroppsneutralitet: Vi har gjort otroliga framsteg

Taylor Swift hyllar kroppsneutralitet: Vi har gjort otroliga framsteg

Taylor Swift tillhör en av alla kvinnor som fått sin kropp och sitt utseende ständigt kommenterat. I en ny intervju hyllade hon Jameela Jamil, som förespråkar det nyare begreppet kroppsneutralitet. Alltså tanken om att vår kropp inte behöver vara i fokus.

Inför att Taylor Swift fyllde 30 år berättade hon att det tagit tid för henne att ”inte hata varenda gram fett på sin kropp” och att hon jobbat hårt för att träna sin hjärna för att tänka på ett annat sätt. Samtidigt sa hon att hon var medveten om att det inte finns en snabb lösning på att förändra sitt tankesätt.

I en ny intervju på Apples radiokanal Beats1 diskuterade hon det faktum att hon, för att hon levt i rampljuset, ständigt fått sitt liv och sin kropp kommenterad och analyserad. Hon tog också upp internaliserat kvinnohat.

– När jag var runt 23 så reducerade människor mig till att… göra bildspel över mitt dejtingliv och lägga in människor där som jag suttit bredvid på en fest en gång. Man bestämde att mitt skapande var som ett trick, snarare än en talang och ett hantverk, säger hon i intervjun, enligt Bustle.

Hon kände att hennes faktiska talang åsidosattes för att människor var mer intresserade av att ägna sig åt slutshaming.


 

Hyllade förespråkare för kroppsneutralitet

I samma intervju uppmärksammade Taylor Swift både MeToo-rörelsen och Jameela Jamil, som är en stor förespråkare för kroppsneutralitet. Vad innebär det begreppet då? Det handlar helt enkelt om att det inte är kroppen som ska vara i fokus. Den bara finns där.

– Tack gode gud för att vi haft MeToo-rörelsen och rörelser där vi tittar på oss själva som ett samhälle och vi tittar på internaliserat kvinnohat. Vi tittar på sätter vi kritiserar kvinnors kroppar. Vi har otroliga kvinnor där ute, som Jameela Jamil, som säger att ”Jag försöker inte sprida kroppspositivism, jag försöker sprida kroppsneutralitet så att jag kan sitta här och inte tänka på hur min kropp ser ut”.


Vem är Jameela Jamil?

Jameela Jamil är en brittisk radioprogramledare som bestämde sig för att satsa på skådespeleri. Hon flyttade till Los Angeles och landade en av huvudrollerna i serien The Good Place. På sin privata Instagram har hon över 2,5 miljoner följare och driver även kontot i_weigh, som inte alls handlar om vikt. Där pratar hon istället om kroppsneutralitet och lyfter fram andra människor som får berätta om sina egenskaper istället för sitt utseende.

I intervjun framkom också att Taylor Swift anser att det äntligen börjar ske förändringar i hur man ser på kvinnor i Hollywood och på andra platser.

– Vi har gjort otroliga framsteg. Vi har tagit otroliga strider och jag kan se tillbaka på de läxorna jag lärt mig när jag var yngre och jag tycker verkligen inte att jag gjorde något fel genom att ha ett normalt dejtingliv när jag var 20.

Efter Taylor Swifts uttalande i radio kommenterade Jameela Jamil en av artiklarna som skrivits på sin instagram.

”Det är fint att veta att mina ord även når de mest granskade och trakasserade personerna och kan hjälpa på minsta sätt”, skriver hon.

 

LÄS MER:

Taylor Swift släpper ny singel: ”Ska få folk att må bättre”

Taylor Swift hade historisk inverkan på valet i USA