Robert Durt, känd från The Jinx, under rättegången kring mordet på Susan Berman.

Robert Durst från The Jinx döms till livstids fängelse – efter 21 år

Multimiljonären Robert Durst, känd från The Jinx, döms för mordet på hans vän Susan Berman år 2000. Nu undrar alla: innebär det här att det blir en säsong två?
TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:23

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:23)

Artikeln innehåller spoilers kring true crime-dokumentären The Jinx på HBO.

21 år efter mordet på Susan Berman, döms Robert Durst,78, till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Hans advokat meddelar att domen kommer att överklagas.

Robert Durst från The Jinx i munskydd och i rollstol när domen förkunnades efter rättegången mot Susan Berman.

Robert Durst vid förkunnandet av domen i oktober 2021. Foto: TT

Under rättegången har försvaret framställt Durst som en svag och sjuk gammal man som överlevt cancer och som har en diagnos någonstans på autismspektrat.

The Jinx och bakgrunden till domen mot Durst

HBO-dokumentären The Jinx blev snabbt en klassiker i true crime-kretsar när den kom 2015. Miniserien handlar om multimiljonären Robert Durst som är barnbarn till en fastighetsmagnat från Manhattan. Han åtalades för att ha skjutit sin vän Susan Berman till döds i december 2000. Motivet ska enligt åklagarsidan ha varit att Berman kände till detaljer kring försvinnandet av Robert Durst fru, Kathleen Durst. Kathleen försvann 1982 och någon kropp har aldrig återfunnits.

Durst frikändes även från ett mordåtal 2003 då han misstänktes ha mördat sin granne i Texas.

I mars 2015, dagen innan det sista avsnittet av serien skulle sändas, greps Robert Durst efter att dokumentärfilmarna med hjälp av en dold mikrofon spelat in när han erkänner flera mord. Vid ljudupptagningen är Durst inne på en toalett och pratar för sig själv när han yppar orden: ”killed them all, of course”.

Blir det en säsong 2 av The Jinx?

Det har länge spekulerats kring en andra säsong av The Jinx. Vissa menar att den andra säsongen skulle komma att handla om rättegången mot Durst, medan andra har talat om att samma grepp istället skulle komma att användas kring ett helt annat mordfall. Och mycket riktigt så släppte The Jinx-skaparna en ny true cime-dokumentär 2019, No One Saw A Thing, som handlar om mordet på en mobbare i en amerikansk småstad.

Men! Nu när en dom äntligen har fallit i rättegången kring mordet på Susan Berman ökar förväntningarna på en andra säsong av The Jinx, men än så länge har dokumentärfilmarna inte hintat om något.

TV: Mest hyllade svenska krimserierna just nu
1:03

Efter reklamen: TV: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

(1:03)

Relaterade artiklar

14 skräckfilmer, thrillers och true crime som du kan se på HBO

Läkare inseminerade kvinnor med sin egen sperma – i 30 år

Superadvokaten Kathleen Zellner från Making a Murderer presenterar nya bevis