Evin Ahmad spelar Kira i The Rain säsong 2

The Rain-aktuella Evin Ahmad: “Jag kommer alltid vara feminist”

Evin Ahmad är en av skådespelarna i andra säsongen av succéserien The Rain. Baaam pratade med henne om rollen, att kliva in i teatervärlden och att lära sig ta ett ”nej”.

Vi känner igen henne från Ett öga rött och har hört henne sommarprata i P1. I somras bingetittade Evin Ahmad på första säsongen av The Rain och en vecka senare fick hon ett mail om casting för säsong två. Med en fullbokad höst såg det först ut som att det var omöjligt att få till, men det hela slutade lyckligt och i Netflix-seriens andra säsong spelar hon karaktären Kira.

– Det har varit helt fantastiskt och jättekul! Och även härligt att lära känna medarbetarna. Alla har varit supertrevliga mot oss som är nya, säger hon till Baaam.

Berätta om din karaktär Kira!

– Hon jobbar för Apollon och är en soldat som är beredd att göra väldigt mycket för att rädda de människor som hon tror på. Hon bär på en konflikt, likt de flesta karaktärerna. Om den första säsongen handlade om de yttre omständigheterna med regnet, så handlar säsong två mer om själva individen kontra gruppen och hur du som individ reagerar när du måste överleva.

Evin Ahmad The Rain säsong 2

Vilken roll brukar du själv ta i en grupp?

– Oj! Det är ganska intressant för just nu har jag gått från att vara ung vuxen till att verkligen känna mig vuxen. Jag skulle kunna vara trebarns-morsa nu. Jag har tidigare trott att jag har varit ganska självsäker och stark, vetat vem jag är, men har med tiden och åldern insett att jag ju inte har någon aning! Vi människor är ju så sköra. När vi säger att vi inte bryr oss om vad folk tänker och tror så stämmer ju det oftast inte. Men jag tror att jag är empati-driven och vill att alla i gruppen ska må bra och att det ska kännas rätt och bra för alla. Och det har ju såklart både för- och nackdelar.


Utöver skådespeleriet är Evin också författare. I debutromanen En dag ska jag bygga ett slott av pengar får vi följa en ung konstnär och hennes klassresa från förorten till dramahögskolan i Stockholms innerstad, och Evin själv är uppvuxen i Akalla.

Hur har det varit att kliva in i teatervärlden?

–  Att kliva in i teatervärlden tror jag är samma typ av kamp för alla människor, fast på olika sätt. Vi alla bär ju på en historia och ett bagage. När man kommer in i en scenskoleklass så ska olika människor från olika bakgrunder sitta och massera varandra och titta varandra djupt i ögonen. Det är ju en intim utbildning, att jobba som skådespelare innebär att jobba med kroppen och vi väljer inte vilka vi ska jobba med.

Baaam pratade med Evin Ahmad om skådespeleriet och rollen i The Rain

Evin upplever teaterbranschen i Sverige som väldigt Stockholmsbaserad.

– Klichébilden av en teaterelev är en ung person från huvudstaden som tillhör medelklassen och har pluggat på Södra latin. Så när det väl kommer människor från andra platser, till exempel landsbygden eller Akalla, så är det tufft. Det är en tuff bransch. Att ta steget in i teatervärlden är nog konstigt för ganska många, men den är också väldigt härlig! Just för att vi jobbar så mycket med oss själva.

Kulturen beskrivs ofta som en inkluderande värld. Tycker du det stämmer?

– Jag tycker absolut att det kan bli mycket bättre, och att vi borde satsa mer på på kultur även utanför storstäderna.


Har du alltid vetat att du ville jobba som skådespelare?

– Ja, det har jag alltid vetat. I alla fall sedan jag var 14-15 år och gjorde min första film.

Hur vågar man satsa på ett så kreativt yrke?

– Det är många unga människor som vill bli skådespelare, artister, fotbollsspelare eller liknande. Men det som krävs för att du ska uppfylla din dröm är tid. Ju mer tid du lägger desto större är chansen att lyckas. Och du måste vara beredd på att förlora, för majoriteten av tiden så förlorar du i och med att du oftast får många ”nej”. Då handlar det om en vilja att fortsätta eller inte. Jag har valt det här och då finns det inte så mycket som skulle kunna få mig att sluta.

Evin Ahmad spelar Kira i The Rain

Hur tar du det då, att få ett ”nej”?

– När jag var yngre tog jag det väldigt personligt och jag kunde ha ångest i en vecka. Men idag börjar jag förstå hur branschen fungerar. Även om jag fortfarande kan bli ledsen så vet jag att det inte har med mig att göra. Eller så har det det, men det är okej. Det är så många komponenter som ska klaffa, så jag förstår att jag inte kan ha kontroll över allt. Jag försöker bara vara snäll mot mig själv!


#Metoo och #Tystnadtagning har ju påverkat både branschen och samhället i stort – har du märkt någon skillnad efter #Metoo?

– Det är en mycket mer närvarande debatt och många saker som vi hade tolererat förut passerar idag inte lika lätt. Men jag tycker inte att vi är i närheten av att vara jämställda och jämlika. Det som är bra med #Metoo är att vi har hittat ett gemensamt begrepp för maktmissbruk. Du behöver bara säga ”Metoo” så vet alla vad du pratar om.

Evin Ahmad och Alba August

Evin Ahmad spelar tillsammans med Alba August i The Rain säsong 2.

Är du feminist?

– Ja, såklart jag är feminist! Jag har alltid varit det och kommer alltid att vara.

Avslutningsvis, vad vill du att vi tittare ska tar med oss när vi ser säsong två av The Rain?

– Jag skulle vilja att ni tar med er kraften av en grupp och att ingen människa är stark ensam.

The Rain säsong 2 har premiär på Netflix den 17 maj.

Läs mer:
The Rain-aktuella Alba August: ”Jag är en ensamvarg”
Hanna Ardéhn om Störst av allt: ”Det var många jobbiga scener”
Hedda Stiernstedt: ”Förväntningarna på kvinnor mildras aldrig – de byts bara ut”
Alla nya filmer och serier på Netflix i maj 2019

Foto: Netflix