Alba August om huvudrollen i nya serien The Rain: ”Fantastiskt”

Ett virus som sprids med regnet dödar större delen av befolkningen i Danmark. En ung grupp överlevare försöker ta sig fram i en postapokalyptisk värld och kämpar samtidigt med kärlek, svartsjuka och svek. Netflix nya serie ”The Rain” kan bli din nya besatthet.

Läs mer: Din nya favoritserie på Netflix – baserat på ditt stjärntecken

Ett regn sveper över Danmark och gör snabbt människor som kommer i kontakt med det blir dödligt sjuka. Det är premissen i Netflix första skandinaviska originalserie ”The Rain”. I fokus står två syskon, Rasmus och Simone, som spelas av Lucas Lyngard Tønnesen och svensk-danska Alba August. Precis innan regnet faller lyckas de ta sig till en underjordisk bunker. Där stannar de i sex år. När de till slut öppnar dörren igen ser världen helt annorlunda ut. Större delen av Danmarks befolkning har dött av det regnburna viruset och alla samhällsstrukturer har raserats.

Den 4 maj kommer den danska serien att vara tillgänglig för miljontals Netflix-användare över hela världen. En publik som skandinaviska serier vanligtvis inte når.

– Det är fantastiskt att göra något som så många människor kan se. Det är märkligt att se sitt ansikte över hela Köpenhamn och Stockholm, jag är inte van vid det, säger Alba August.

Den postapokalyptiska serien ger sig in i en genre som vanligtvis domineras av USA. Skaparna Christian Potalivo och Jannik Tai Mosholt ville fokusera på gruppens överlevnad snarare än individens.

– Med vår halvsocialistiska bakgrund i Skandinavien har försökt fokusera på gruppmentalitet och relationer. Det är en sak att överleva, men det är i sig inte värt så mycket om du är den enda som överlever, säger Jannik Tai Mosholt.

Läs mer: 12 magiska filmer och serier att se när du saknar Harry Potter

Väl ute ur bunkern möter Simone och Rasmus en annan grupp unga överlevare, människor som till skillnad från syskonen inte levt skyddade i flera år utan sett och gjort fruktansvärda saker för att överleva. Det blir direkt en konflikt mellan den humanistiska Simone och den hårda ledaren Martin.

– Det blir en krock mellan våra karaktärer. Martin har lärt sig att leva och överleva i den här världen, vilket kräver att du är kall och är beredd att göra saker som du inte hade gjort innan regnet föll, säger Mikkel Følsegaard, som spelar Martin.


Men trots de extrema omständigheterna undgår de inte saker som kärlek, lögner och svartsjuka.

– Jag tror att det är omöjligt att undvika. Oavsett vilken värld vi lever i kommer vi alltid behöva hantera känslor som kärlek. Men i det här sammanhanget har de andra förväntningar än de som finns i vår riktiga värld, säger Alba August.

För att förbereda sig inför inspelningarna fick några av skådespelarna åka på en överlevnadsresa med två krypskyttar från militären. Kittade med utrustning och uniform fick de med hjälp av kompasser ta sig fram genom skogen och leta efter mat, vatten och platser att sova på.

– Vi fick den här känslan av att gå för att överleva. Man kunde inte stanna för att vila. Jag insåg att kroppen klarar av så mycket mer än vad vi tror och använder den till i vardagen, säger Angela Bundalovic som spelar Beatrice.

Missa inte! 9 realityserier du glömt att du älskade – och borde se om

Skaparna är förtegna med att berätta exakt hur viruset fungerar. Människor blir väldigt sjuka, väldigt snabbt. Mer får vi veta i senare avsnitt. Att något så vardagligt som regn bär på det dödliga viruset är ytterligare en viktig del av berättelsen.

– Vatten är vanligtvis källan till liv och nu är det källan till död. Serien handlar även mycket om rädslan för det du inte förstår. Att döden plötsligt regnar ner på dessa människor utan att de förstår varför men måste leva med konsekvenserna, det kändes nästan bibliskt, säger skaparen Jannik Tai Mosholt.


De skandinaviska länderna toppar ständigt listor på levnadsstandard i världen och vi är stolta över våra sociala skyddsnät och omsorg. Men vad händer med oss när alla de där sociala strukturerna försvinner? Det är ett av de teman som Jannik Tai Mosholt och Christian Potalivo vill utforska i ”The Rain”.

– Är vi de människor som vi säger att vi är? Kommer vi att ta hand om varandra eller är vi själviska i vår kamp för överlevnad? Det mest mänskliga för oss är sättet som vi beter oss mot varandra och det är sådana teman vi utforskar istället för att bara lägga fokus på överlevnad, säger Christian Potalivo.

Om det blir en andra säsong av serien är ännu oklart. Skaparna intygar dock att det finns gott om historier kvar att berätta i detta postapokalyptiska Skandinavien. Det som är helt säkert är att du kan se första säsongen av ”The Rain” den 4 maj på Netflix.

Foto: Netflix