För 34 år sedan skrev författaren Margaret Atwood den moderna klassikern The Handmaid’s Tale (Tjänarinnans berättelse). Boken blev en dundersuccé och en viktig feministisk känga åt patriarkatet med sina många paralleller till verkligheten.
2017 kom så äntligen den enormt uppskattade tv-serien The Handmaid’s Tale. Den första säsongen baserades helt på Margaret Atwoods bok medan de följande två säsongerna skapades av manusförfattarna till serien, utan Atwoods direkta inblandning.
Men nu kommer alltså Margaret Atwoods uppföljare The Testaments ut i boklådorna – och streamingtjänsterna har redan börjat flagga för en tv-serie.
Här är allt vi vet om The Testaments
– uppföljaren till The Handmaid’s Tale
När kommer boken The Testaments?
Den 10 september 2019, gott och väl 34 år efter The Handmaid’s Tale, släpps uppföljaren The Testaments. På svenska heter boken Gileads döttrar, men utgivningsdatumet är detsamma.
Vad handlar uppföljaren till The Handmaid’s Tale om?
Historien i The Testaments berättas ur tre olika kvinnors perspektiv (framför allt tant Lydias men även Offreds två döttrar, Daisy och Agnes) och utspelar sig 15 år efter händelserna i romanen The Handmaid’s Tale (tv-seriens första säsong). Gilead är fortfarande vid makten där boken tar vid, och kvinnor fortsätter att våldtas och användas som barnmaskiner.
Karaktärer i den nya boken:
- Tant Lydia är bokens huvudkaraktär. Hon har blivit äldre och tänker tillbaka på ”alla ben hon har begravt genom åren”. I ett utdrag som publicerats i Vanity Fair verkar en stor del av hennes berättande utgöras av ett melankoliskt grubblande. Ånger månne?Enligt Margaret Atwood själv ska hon ha undersökt ”tant Lydias bevekelsegrunder” i den nya boken. Hur rättfärdigar hon sig själv? Hur hamnade hon på sin höga position och hur använder hon makten den har fört med sig?
- Offred förekommer bara i korthet i boken, men hon har fått kultstatus bland rebellerna och beskrivs av Gilead som en terrorist. Enligt Atwood får vi svar på hur det går för henne, även om vi inte får följa henne personligen genom boken.
- Två viktiga karaktärer i The Testaments är Offreds döttrar: Daisy (som Offred gav namnet Nicole) och Agnes.
Kommer The Testaments att bli tv-serie?
JA! Streamingtjänsten Hulu (som var först med att visa The Handmaid’s Tale) har redan köpt rättigheterna till The Testaments. Det är dock inte bestämt huruvida den nya boken kommer att bli en egen, fristående serie eller om den kommer att utgöra en ny säsong av The Handmaid’s Tale.
Den fjärde säsongen av The Handmaid’s Tale kommer i alla fall någon gång under 2020. Det återstår att se om den kommer att innehålla spår av The Testaments.
Margaret Atwoods presskonferens
I samband med boksläppet av The Testaments/Gileads döttrar höll Margaret Atwood en presskonferens på British Museum i London. Där berättade hon om att det har utförts flera försök att stjäla manuskriptet, bland annat genom att folk har utgett sig för att vara anställda på hennes förlag.
Atwood förklarade också att The Handmaid’s Tale är ännu mer aktuell i dag än den var när hon skrev den 1985, inte minst när man ser till abortfrågan.
– Om man ser på de lagar som stiftas i USA nu så är vi nästan i Gilead. Vad de nya lagarna om kvinnors kroppar säger är att staten äger din kropp, sa hon på presskonferensen.
Grymheterna är även i denna bok inspirerade av verkliga händelser. Ingenting är uppdiktat, utan har inträffat på riktigt. Atwood har hämtat sin inspiration till båda böckerna ur krigslitteraturen, bland annat historiska gruppavrättningar, bokbål, nazisternas avelsprogram, den argentinska militärjuntans barnstölder och slaveriets historia.