Bilder från HBO-serien Your Honor, filmen Shoplifters på SVT och HBO-serien A Discovery of Witches.

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i januari

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från kultur- och nöjesvärlden. Här är serierna och filmerna vi tittar på under januari 2021.
5 Serier att se framemot 2021
Slå på ljud

Your Honor – ångestfylld dramaserie på HBO

Sofia Börjesson, kulturredaktör

Nej, nu ska ni få ett tips som nästan är elakt. Jag har inte haft så mycket ångest framför tv:n sedan Netflix-serien When They See Us (jag har fortfarande inte sett hela serien på grund av att jag mådde för dåligt). Ni kanske minns den, den handlar om ett gäng svarta barn från de fattigare kvarteren som tvingas erkänna hemska brott som de givetvis inte begått. Det är tyvärr allt jag kan säga om den serien, för jag var ju tvungen att sluta titta. För hälsans skull.

Likheterna är i alla fall flera, bland annat för att båda serierna behandlar ämnen som rasism, klassförakt och ruttna poliser. Men den här gången kan vi lägga till ingredienser som Bryan Cranston (Heisenberg i Breaking Bad) som spelar en högt aktad domare vars son blir inblandad i en smitningsolycka. Spänningen (ångesten) tätnar när det visar sig att personen som blev påkörd var son till stadens maffiaboss.

Ångesten eskalerar minut för minut och så fort du hämtat andan och tagit ner kudden från ansiktet så är det dags för nästa ångestattack – något som jag rakt av älskade med serier innan jag fick barn (och min känslohantering gick i graven).

Your Honor hade premiär den 6 december på HBO Nordic och består av tio avsnitt. Det släpps ett avsnitt i veckan och i skrivande stund har sex avsnitt kommit ut. Se den, och se det som en försenad julklapp från mig – till dig.

A Discovery of Witches är som Twilight för vuxna akademiker

Nathalie Mark, redaktionschef

En serie i Twilight- och Harry Potter-anda för vuxna akademiker i Oxford – är det så himla fel? Nej, verkligen inte!

När första säsongen av A Discovery of Witches släpptes på HBO 2018 slukade jag den på bara några dagar för att sedan beställa hem de tre böckerna som serien baseras på (där säsong ett väldigt troget motsvarar första boken) och brände igenom även dem på rekordtid. Det är verkligen något underbart med en historia som delvis är bekant (ja, visst vi har sett en smart häxa och en lite äldre, distanserad vampyr bli förälskade förut) men som också är så mycket mer spännande, smartare och med mer fler tvister än man väntat sig.

Så, vad handlar den om mer konkret? Jo, den motvilliga häxan och historiken Diana Bishop råkar i sin forskning på en förhäxad bok som varit försvunnen i århundraden. Varför visar sig boken för just henne? Detta väcker genetikern, och vampyren, Matthew Clairmonts intresse. I boken ska historien om varelsernas uppkomst finnas och när häxor nu tappar sina krafter och vampyrer inte längre kan skapa nya, och ingen vet varför, kanske svaret finns i boken. Men han är inte ensam om att försöka få tag i den och snart rullas en rafflande kamp ut där gamla sammansvärjningar uppdagas och snart inser Diana att mycket av det hon trott sig veta om sitt liv inte stämmer.

Jag ska inte gå in på mer detaljer än så men låt oss säga att säsong två inte börjar där – eller snarare när! – du tror att den gör.

Jag hör ditt tvivel! Vampyrer är för kåta tonåringar men ge mig the benefit of the doubt. Du kommer bli överraskad av vad som möter dig! Och är det något man behöver efter katastrofåret 2020 så är det väl att helt få krypa in i en fiktiv historia där magin fortfarande finns kvar i världen.

A Discovery of Witches säsong 2 finns att streama på HBO Nordic nu.

Prisbelönade Shoplifters – en gåtfull film som berör

Annie Li Eriksson, redaktör på Frida

Ett medelålders par, en farmorsfigur, en ung kvinna och en pojke bor allihop under samma tak - utan att vara släkt. Vilka är de? Varför lever de ihop och hur har de träffats? Det var några av frågorna som dök upp i mitt huvud när jag tittade på Shoplifters – en japansk Gulpalmsbelönad film som nyligen släppts på SVT.

I den får vi alltså följa en udda grupp individer som vid första anblick verkar vara en familj. De livnär sig genom att snatta och efter en av deras turer hittar de en övergiven liten flicka ute i kylan. Flickan som visar sig heta Yuri, följer med dem hem och blir deras nya familjemedlem. Allting verkar vara frid och fröjd ända fram tills en oväntad händelse sker. Berättelsen får en tvär vändning och ”familjens” relationer sätts på spel. En mörk hemlighet avslöjas och ingenting blir som tidigare.

En måste-se-film om du frågar mig!

Relaterade artiklar
80-talsglam, aids och gaykultur i nya HBO-serien It's a Sin
Nya serien Änglavakt vill bryta tabun om självmord
Så ser skådisarna från Netflix succé Familjen Bridgerton ut i verkligheten