WandaVision vänder upp och ned på förväntningarna
Nathalie Mark, redaktionschef
När Marvels Avengers: Endgame släpptes 2019 gick också en decennier lång filmserie i mål. Det har varit otroligt att kunna följa så många filmer under så lång tid och ändå se dem gång på gång hålla både spänning, humor och stringens. Jämför med DC-filmerna så ser du snabbt var Marvel har lyckats.
Men vad gör man då? Jo, vilar lite, tycks det. Men så här om veckan släpptes tv-serien WandaVision på Disney+. Och det var inte vad någon förväntade sig. För de som inte är bekanta med våra hjältar Wanda (Elisabeth Olsen) och Vision (Paul Bettany) krävs nog att man tittar på några Avengers-filmer för att hänga med i svängarna. För det är skruvat!
När vi lämnade hjältarna sist hade de tillsammans med alla andra Marvel-karaktärer slagits mot superskurken Thanos i en sammandrabbning som fick slaget vid Minas Tirith att se ut som en barnlek. Och därtill dog faktiskt Vision långt innan den filmen ens kom ut. Men när vi nu möter Wanda och Vision är de båda absolut vid liv och befinner sig i en svartvit 1950-tals sitcom med klassiskt pålagda skratt och släng i dörrarna-komik.
Vad sker? Ja, det är frågan. Är allt en dröm? Är det en illusion? Vad är det för granne som hela tiden dyker upp i huset? Frågorna poppar upp i tid och otid under tittningen men man kan också bara luta sig tillbaka njuta av hur otroligt bra Elisabeth Olsen och Paul Bettany är på att fånga dåtidens komiska tajming. Allt medan avsnitten går följer också stilen i serien tv-mediets utveckling och blir snart i färg och sedan i fullskärm. Och nog är allt inte så glatt som ytan tycks visa.
Så är det bra? Ja! Det är så annorlunda mot allt man sett från Marvel innan och det känns verkligt fräscht och kul att de vågar göra en 180-vändning och satsa på något helt annat.
Reinkarnation – avsnittet om livet efter döden
Annie Li Eriksson, redaktör på FRIDA
Tror du på livet efter döden? Att man kan födas på nytt men i en annan kropp? Efter att ha sett avsnittet Reinkarnation i Netflix dokumentärserie Surviving Death, har mina tankar börjat snurra.
I avsnittet får vi möta barnpsykiatrikern Jim Tucker som har studerat flera fall där barn sägs minnas sina tidigare liv. Bland annat fyraåriga James Leininger från Louisiana. Han hade återkommande mardrömmar om en flygkrasch. När föräldrarna frågar James om sin dröm i vaket tillstånd får de svar som ger både föräldrarna och publiken rysningar. Och ännu obehagligare blir det när Jim Tucker lyckas matcha James minnen med verklighetens uppgifter.
Vare sig du tror på reinkarnation eller inte, är det ett intressant avsnitt som du inte får missa! Och det bästa med den här serien är att du inte måste kolla på varenda avsnitt utan du kan välja dem som intresserar dig.
It's a Sin – feelgood och sorg om gay-London på 80-talet
Sofia Börjesson, redaktör
Guud vad jag saknar att gå på trång hemmafest med alldeles för hög musik och glada, fulla människor som hånglar och dansar som om ingen såg på. Och längtet är helt och hållet It's a Sins fel!
Men vi tar det från början. It's a Sin på HBO är en serie som utspelar sig i 1980-talets London där aidsepidemin precis har tagit fart. Vad är det för konstigt rykte som går om en cancerform som bara dödar homosexuella? Det måste vara falsk propaganda från religiösa homofober! Eller?
Ritchie, Roscoe och Colin är tre unga gay-män som har flyttat till London för att kunna leva ut sina sanna jag. Tillsammans med kompisarna Jill och Ash bor de i en lägenhet där det är fest varje kväll och livet fullkomligt leker. Men så börjar folk bli sjuka och vänner dör i en oförklarlig sjukdom som enbart verkar drabba homosexuella män. Vad är det egentligen som händer?
Jag har bara sett två avsnitt än så länge men är BITEN! Jag älskar alla karaktärer och deras fester och tajta gäng, och jag älskar färgerna, kläderna och att huvudpersonen Ritchie plötsligt kan vända sig till kameran och prata direkt till tittaren (”intrusive narrator” på nördspråk).
Men hur kan något så feelgood också handla om aids? Det är komplext! Och det var nog också så det var i London i början av 1980-talet när gay-kulturen blomstrade.
It's a Sin hade premiär den 22 januari på HBO Nordic – se så, spring!