Tom of Finland är tecknaren som blev hela Finlands gayikon

Halvnakna män i läderbyxor och med svällande muskler – Tom of Finlands homoerotiska konst är känd över hela världen. I dag har filmen om konstnären bakom teckningarna premiär.

Läs mer:  6 saker du som heterosexuell cisperson bör tänka på under Pride

Han gick från att vara officer under andra världskriget till att teckna homoerotiska läderfantasier. Touko Laaksonen är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland – och i dag har filmen om hans liv premiär på svenska biografer.

Touko Laaksonens homoerotiska motiv med halvnakna män med svällande muskler är kända över hela världen och har till och med gjort succé som frimärken i Finland. Tecknandet började som en slags ventil för Touko. Som officer kunde han leva ut sina fantasier med uniformklädda män, men i efterkrigstidens Finland var han tvungen att hemlighålla sin läggning. Under kvällstid skildrade han istället den förbjudna kärleken och lusten i svartvita teckningar.

Filmen ”Tom of Finland” är regisserad av Dome Karukoski. Bild: Helsinki-filmi

Under mitten av 1950-talet skickade Touko in sina teckningar till en amerikansk muskeltidning – och redaktören älskade dem. Touko undertecknade med namnet ”Tom” och blev snabbt ”Tom of Finland”. Efterfrågan på hans erotiska teckningar ökade i snabb takt men genombrottet kom först under 1970-talet. Då tjänade han tillräckligt bra på sin konst för att kunna leva på den, och 1973 hade Touko sin första utställning i Tyskland.

Utställningar i Los Angeles, New York och San Fransisco förvandlade den finska tecknaren till en internationell gayikon. Toukos hypermaskulina motiv med poliser, brandmän och sjömän i läderkläder har hyllats för att ha gett den homosexuella mannen mod att vara sig själv.

Foto: IBL