vänner topp 12

Topp 12 bästa avsnitten av Vänner någonsin

Är det den med all cheesecake, eller den med unagi, som är bästa Vänner-avsnittet någonsin? Kanske är det den där alla fyller trettio, eller den där ingen är redo? Kolla in topplistan!

Mellan åren 1994-2004 sändes totalt 10 säsonger och 236 avsnitt av den, med all rätta, kultförklarade komediserien Vänner. Många skratt, massa värme och fina minnen förknippar vi serien med i dag. Så om vi nu måste välja – här är topp 12 bästa avsnitten av Vänner någonsin.

Bästa avsnitten av Vänner någonsin:

Den med all cheesecake

Säsong 7, avsnitt 11: Rachel mottar av misstag en cheesecake som är adresserad till hennes granne. Desserten kommer från Mama’s Little Bakery, och råkar vara den godaste cheesecake så väl hon som Chandler smakat, vilket säger mycket, New York-bor som de är. När ytterligare en cheesecake kommer till fel adress bestämmer de sig för att lämna den till rätt ägare. När den förblir liggandes orörd utanför grannens dörr tar Rachel sig friheten att smaka utan Chandlers vetskap. Hon blir tagen på bar gärning och Chandler försöker ta desserten från Rachels händer vilket resulterar i att den ramlar på golvet i hallen. Vad gör de då? Lägger sig och äter med varsin sked från golvet. Gott!

Den med unagi

Säsong 6, avsnitt 17: Phoebe och Rachel har gått en kurs i självförsvar och skryter för gruppen om hur de nu klarar av att slå ned vem som. Ross hånskrattar, för de har fortfarande ingen aning om ”unagi-konceptet”. Han försöker bevisa sin poäng genom att senare hoppa fram och skrämma vettet ur tjejerna. Se! De var inte beredda att slå tillbaka, vilket är vad unagi innebär, enligt Ross. Tji får han när tjejerna ger igen genom att istället hoppa fram och skrämma Ross i Phoebes lägenhet. Rachel, Phoebe och Chandler gör alla narr av Ross ord som de menar är namnet på en sushi. ”Ahhh! Laxskinnrulle!”, säger Rachel efter att Ross fått smaka på sin egen medicin.

Den när alla fyller trettio

Säsong 7, avsnitt 14: Rachel fyller 30 år och är riktigt nere över det. Avsnittet bjuder på tillbakablickar till var och en av vännernas 30-åriga födelsedag. Det visar sig att de alla upplevt det som Rachel nu går igenom, en deppig sådan. Med på Rachels firande är hennes yngre pojkvän Tag, vilket inte gör saken bättre för henne. Hon gör till och med slut. Hupp! Detta avsnitt låter mest sorgligt, men det finns något värmande i att se hur gänget försöker muntra upp Rachel genom att dela med sig av sina egna minnen från 30-årsdagen. Och det är kul att få den bakgrundshistorien om dem allihop.

Den med brännmaneten

Säsong 4, avsnitt 1: I sista avsnittet på tredje säsongen var Ross i valet och kvalet mellan att gå tillbaka till sitt ex Rachel eller välja att satsa fullt ut på sin nya flickvän Bonnie. Vi får nu veta att Ross valt Rachel och i strandhuset där de befinner sig lämnar Rachel över ett handskrivet brev på 18 sidor (fram- och baksida!) där hon vill att Ross tar ansvar för deras senaste uppbrott. Ross har oturligt nog somnat ifrån under läsningen, och låtsas morgonen därpå att hålla med om allt hon skrivit. 

Samtidigt är Monica, Chandler och Joey på stranden där Monica blir bränd av en manet. Killarna vet hur man får det att sluta svida, genom att kissa på brännmärket. 

Den med Ross tandblekning

Säsong 6, avsnitt 8: Ross ska på dejt med lillasyster Monicas kockassistent Hillary. Han förbereder sig genom att utföra en hemmablekning av tänderna som blir, ehm, väldigt blekta. Monica försöker hjälpa Ross att välja kläder som får tänderna att istället blekna i jämförelse. Det hjälper inte och Ross försöker att pudra ansiktet till en ljusare nyans. Väl på dejten gör Ross allt han kan för att dölja tänderna och får då komplimanger för hans förmåga att lyssna så väl. Dejten övergår till dansgolvet där Ross tänder visar sig vara självlysande i ett ultraviolett ljus. Det är en syn vi sent ska glömma.

Den med högtidsbältdjuret

Säsong 7, avsnitt 10: Det är jul i stan och Ross vill att hans son Ben ska lära sig om deras judiska ursprung med ljushögtiden hanukka. Hur får man en liten kille att bli intresserad? Genom att klä ut sig till någonting som ska bräcka jultomten. Ross har skaffat en kostym som föreställer ett bältdjur vilket tycks fungera bra, tills så väl Chandler som Joey kommer in i lägenheten förklädda till tomten och supermannen. Monica hjälper Ross/bältdjuret att få tillbaka Bens uppmärksamhet genom att skicka ut Chandler och Joey. Men, påpekar hon för Chandler, han får gärna behålla tomtedräkten till de två är på tumanhand nästa gång. ”Jultomten, verkligen?”, ”Japp!”.

Den där Monica och Chandler gifter sig

Säsong 7, avsnitt 23 och 24: Dubbelavsnittet där Monica och Chandler ska gifta sig och Chandler får kalla fötter. Vännerna försöker med alla knep för att få honom att ta sig samman, och hindra Monica från att förstå vad som pågår. Joey som ska vara vigselförrättare anländer i sista stund, iklädd det han bar på en filminspelning strax innan. Rachel som är gravid berättar detta för Phoebe, vilket blir en cliffhanger som får oss att vilja veta mer. 

Den med morgonen efter

Säsong 3, avsnitt 16: ”Vi hade en paus!”, är bevingade Vänner-ord som yttras i detta avsnitt där Ross berättar för Rachel att han har haft sex med en annan kvinna, Chloe. Resten av vännerna låser in sig på Monicas rum medan Ross och Rachel har sitt största bråk någonsin kring vem som äger sanningen kring deras relationsstatus. Här visar Jennifer Aniston och David Schwimmer att de kan ta sina karaktärer till en ny hjärtskärande nivå, och Vänner blir för en stund allas vår smärta över relationer som tar slut.

Den med förlovningen

Säsong 6, avsnitt 23 och 24: Monicas ex Richard dyker upp och själ hennes fokus i ett svagt ögonblick där Chandler fått henne att tro att han inte alls är redo för en seriös relation. Chandler som egentligen tänkt fria har bara sagt så för att sedan kunna överaska Monica ordentligt. Vi kastas mellan hopp och förtvvlan. Till sist kommer en av Vänners vackraste scener där Monica kliver in i en nedsläckt lägenhet och finner att Chandler tänt ljus överallt och nu går ned på knä inför henne. Ja, det är tårar som tränger fram bakom våra ögonlock.

Den där ingen är redo

Säsong 3, avsnitt 2: Ross har bjudit in vännerna att delta vid ett event på hans universitet. Då ingen av dem är klar i tid blir Ross upprörd och försöker att stressa på. Hans flickvän Rachel tar god tid på sig att testa och visa upp alternativ till outfit. När Ross ryter till åt även henne bestämmer hon sig för att inte ta någon skit och stanna kvar hemma. Joey gör en ”Chandler” och tar på sig allt han äger och har. ”Could I BE wearing any more clothes?”.  Det är sann situationskomik som utspelar sig i lägenheten där alla i gänget kommer och går, och Ross blir mer och mer desperat.

Den med en kyckling och en anka

Säsong 3, avsnitt 21: Joey adopterar en kyckling åt sin rumskompis Chandler som inser vilken bra idé det är först efter att ha spenderat en dag ensam med den i lägenheten. Chandler kritiserar samtidigt Joey för att inte spendera mer tid med kycklingen och försöker också lämna tillbaka den till den tidigare ägaren. När Chandler förstår att kycklingen då kommer att dödas leder det till att han tar hem kycklingen igen, plus en fullvuxen anka. Djuren och grabbarna är bara för söta tillsammans!

Den där Ross är fine

Säsong 10, avsnitt 2: Vännerna blir förvånade när Rachel och Joey berättar att de har inlett en relation. Ross har svårt att acceptera nyheten men vill inte erkänna det för sig själv eller gänget. Han påpekar gång på gång att han är ”fine”, problemet är bara att hans gälla röst avslöjar lögnen. Ross bjuder över Rachel och Joey till sin lägenhet för en mexikansk afton. Han serverar fajitas och dricker mer margaritas än han borde, vilken såklart gör rösten ännu mer genomträngande. Till slut erkänner Ross sina känslor, och lovar att jobba på att finna sig i Joey och Rachels romans. 

Foto: Warner Bros/NBC

LÄS MER:

Jag hade aldrig sett tv-serien Vänner – här är 5 saker jag undrar

8 roliga detaljer du missat helt i Monicas Vänner-lägenhet

Rachel Greens 40 snyggaste outfits i tv-serien Vänner