Gamla bra tv-serier

Trött på nyheter? Här är 10 gamla tv-serier som fortfarande är bra

Nytt är inte alltid bäst. Ibland vill man bara uppleva en gammal favorit i tv-soffan. Här är 10 guldkorn till tv-serier som håller än idag.
Slå på ljud

Coronatider gör sannerligen att många av oss spenderar mer tid framför streamingtjänster. Ökningen är liksom så stor att Netflix varit tvungna att sänka bildkvalitén för att inte gå under.

Om jag brukade titta mycket på serier är det ingenting emot vad jag gör nu. Speciellt den veckan då jag inbillade mig att jag kände mig lite rosslig i halsen och stängde in mig. Och nu känns det typ som att jag har ”sett allt som finns”. Och vad gör man då? Jo, man går tillbaka till de gamla goda serierna. De som påminner oss om O’boy och macka hemma i soffan. De som får oss att känna oss nostalgiska och trygg i dessa oroliga tider.


Här är 10 gamla tv-serier som fortfarande är bra:

Vänner

Det ska erkännas att jag inte är det största fanet av tv-serien Vänner eftersom jag har extremt svårt för gapskratt från studiopublik. Men det finns i princip ingen serie jag hört människor tjata så mycket om sedan 1994. Alla älskar den! De flesta verkar inte få nog av Rachel, Chandler, Joey, Monica, Ross och Phoebe. Och även om vissa skämt idag känns allt annat än pk måste jag erkänna att det finns skojiga och mysiga stunder också. Drömmer vi inte alla egentligen om att bo i samma hus som alla våra vänner? Fatta vad mysigt!

Antal säsonger: 10

Se den igen för att: Skratta åt Smelly cat och alla Sverige-referenser.

Gossip Girl

Vad är det med skvaller i korridorer, perfekt slitna vita sneakers matchat med diadem och hemliga romanser som gör att man aldrig får nog? Tv-serien om den rika överklassen på Upper East side med Blake Lively, Leighton Meester, Penn Badgley, Chace Crawford och Ed Westwick i huvudrollerna går i princip att se hur många gånger som helst. Kanske är det för att det känns som att man får smygtitta in i en stängd värld eller för att man typ glömt bort att alla dejtat alla som man älskar att se om den.

Antal säsonger: 6

Se den igen för att: Avgöra ifall det verkligen var rimligt att Gossip Girl var just den personen, om ni förstår…

Mia och Klara

Om du missat detta guldkorn säger jag stort grattis. Förmodligen har du inte det om du inte levt under en sten. Men då kan du absolut se om den genast! Mia Skäringer och Klara Zimmergrens humorserie hade premiär på SVT 2007. Den är helt enkelt en lång rad sketcher där vi får lära känna ikoniska karaktärer som friören Gulletussan, rockmorsan Tabita och de sura butiksarbetarna Mona och Ansi. Skrattpotentialen är enorm! Det finns en anledning till att Tabita fått följa med till Mia Skäringers utsålda shower i Globen.

Antal säsonger: 2

Se den igen för att: Utöka din bank av livsbejakande Gulletussancitat.

That 70’s show

Att Mila Kunis och Ashton Kutcher träffades på inspelningen av That 70’s show som tonåringar och idag är gifta och har två barn är typ det gulligaste jag vet i Hollywood. Att hon dessutom fick sin första kyss av honom (i alla fall enligt denna timeline) är typ ännu gulligare. Nåväl. Det finns ju faktiskt andra med i serien också! Typ Fez. Han är kul. Jag kan också uppskatta modet, det faktum att den utspelar sig i Wisconsin och att det på något sätt känns som att livet var lite mer chill då (i vissa avseenden).

Antal säsonger: 8

Se den igen för att: Få tillbaka hoppet om kärleken.

Sex and the city

Det går väl inte att göra denna lista utan att nämna tv-seriernas tv-serie: Sex and the city. Carrie Bradshaw och hennes bff:s lever och andas New York. Det dejtas, det grinas, det liggs och det festas på trendiga klubbar där stolarna är sängar. Kanske finns ingen mer omtalad garderob än Carries och kanske kommer märket Manolo Blahnik aldrig få större exponering i en tv-serie. Men oj, så mycket trygghetskänsla med O’boy och rostbröd jag känner varje gång jag sätter på ett avsnitt.

Antal säsonger: 6

Se den igen för att: Omvärdera om du är team Big eller team Aidan.

Lost

Ett enkelt sätt att fånga någons intresse är att nämna att ”Det här är en av de dyraste tv-serierna som någonsin spelats in”. Och det stämmer när vi pratar om Lost. Att geniet J.J Abrams ligger bakom den minskar inte heller statusen på denna gamla goding. Dessutom behövs den i denna lista för att väga upp alla tv-serier som kretsar kring relationer. Konceptet i Lost är simpelt: Flygplan kraschar på öde ö. Men den efterföljande storyn är allt annat än simpel. Dessutom hoppar tidslinjen mellan livet på ön och livet innan kraschen hos karaktärerna. Precis när du tror att du fattat kommer du inse att du inte fattat.

Antal säsonger: 6

Se den igen för att: Du kanske kommer fatta mer än du gjorde när du såg den sist.

True Blood

Innan vampyrserier som Vampire Diaries fanns hade True Blood premiär. Och även om den, som alla vampyrserier ever, har vampyrer som blir kära i människor, är den ovanligt oväntad. Vissa kanske skulle kanske säga att den spårar ur. Det som börjar med att man uppfunnit syntetiskt blod handlar plötsligt om förhäxade sexorgier. Den utspelar sig dessutom i det lilla samhället Bon Temps i Louisiana, vilket innebär de mest underbara sydstatsdialekterna. Många har kanske glömt att Alexander Skarsgård har en stor roll här som vampyren Eric Northman. Dessutom är karaktären Lafayette typ den härligaste någonsin. Vem hade inte velat bli utskälld av honom med glimten i ögat?

Antal säsonger: 7

Se den igen för att: Det är vettigt att inte bara kolla på Sex and the city.

Cityakuten

När vi ändå pratar om föregångare! Cityakuten måste ändå ses som långköraren som inspirerat otaliga sjukhusserier genom åren. George Clooney spelade doktor Doug Ross från 1994-2000. Under seriens gång skildras inte bara sjukdomsfall utan även romanser, vänskap, konkurrens, drömmar och hur det är att jobba med en riktigt jobbig jävel (ja, jag pratar om doktor Romano). Det är svårt att inte ryckas med i de många drabbande avsnitten. Till exempel minns jag än idag, såhär ett decennium senare, hur mycket jag grinade under avsnittet med Marc på Hawaii. Har aldrig sett låten Over the rainbow på samma sätt efter det. Mer än så säger jag inte.

Antal säsonger: 13(!)

Se den igen för att: Lära dig oväntat mycket om sjukvård.

Desperate Housewives

Att Desperate Housewives kategoriseras som en komedi på svenska Wikipedia gör mig typ upprörd. Om man tycker att nergrävda skelett i trädgården och husbränder är komedi så absolut. Livet på Wisteria Lane kan vara komiskt men innehåller också en rejäl dos av mystik. Varför är Mary Alice död och vad döljer sig egentligen där bakom de perfekta husfasaderna? Svek, mord och kvinnlig vänskap gör den här tv-serien sevärd, såhär nästan 10 år senare efter att den avslutats.

Antal säsonger: 8

Se den igen för att: Det känns spontant som att man missat jättemånga hintar om varför Mary Alice egentligen dog.

Sons of Anarchy

Har du någonsin träffat någon som inte tyckt om Jax Teller? Nä, inte jag heller. Charlie Hunnams rolltolkning som mc-sonen som inte är lika ond som sin farsa berör. Och upprör. Trasig barndom med ett gott hjärta innerst inne ger en bra grund för en spännande (och väldigt våldsam) serie. Jag skulle säga att våldet ibland blir lite för mycket men det balanseras samtidigt upp av en spännande story som även bjuder på romanser, oväntade fniss mellan mc-snubbarna och långa turer på motorcyklar med orimligt höga styren.

Antal säsonger: 7

Se den igen för att: Det bara finns en Jax Teller.

Läs mer:

32 tankar jag hade när jag såg första avsnittet av Tiger King på Netflix

Netflix hårt belastat – tvingas sänka bildkvaliteten

21 memes du måste se om du kollat klart Love is Blind på Netflix