Tsatsiki, morsan och polisen 1999 - Samuel och ALexandra

Tsatsiki försvann från rampljuset – så lever han i dag

När Samuel Haus var nio fick han huvudrollen i nostalgifilmen Tsatsiki, morsan och polisen som hade premiär för dryga 20 år sedan. Det här gör han idag!

8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (BAAAM)
1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (BAAAM)

(1:31)

Slå på ljud

Samuel Haus slog igenom som skådespelare redan som nioåring när han landade rollen som Tobias 'Tsatsiki' Johansson i filmen Tsatsiki, morsan och polisen. I filmen som hade premiär för drygt två decennium sedan spelade även Alexandra Rapaport en av huvudrollerna – som Tsatsikis mamma. Och den åttaårige Tsatsiki drömmer om att för första gången träffa sin grekiska pappa, men vägen kantas av att mamman blir kär i en polis.

Tsatsiki, morsan och polisen är baserad på böckerna Tsatsiki och Morsan (1995), och Tsatsiki och Farsan (1996) skrivna av Moni Nilsson-Brännström, som handlar om den lilla pojken Tsatsiki och hans drömmar om att hitta sin pappa.

Tsatsiki, morsan och polisen prisades stort 1999

Filmen kammade hem några av de mest prestigefyllda Guldbaggarna det åter: för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa foto. Och den då nioåriga Mihai Samuel Haus tilldelades Nyhetsmorgons och Nils Petter Sundgrens pris Guldsolen för sin roll som lillkillen Tsatsiki.

Samuel Haus landade ett par roller efter det

Efter sin medverkan Tsatsiki, morsan och polisen har vi sett Samuel Haus i ett par filmer, bland annat I taket lyser stjärnorna där han spelade Sakke och i filmen Orion (med bland andra Johannes Brost) där han spelade karaktären Mårten.

Samuel Haus försvann från rampljuset

Men efter det har det varit glest mellan rollerna för Samuel Haus, men det har då inte varit tyst! För numera spelar han i bandet Astral Garden, och i bandets bio på Instagram presenteras bandet sig själva såhär: ”Music project based on notes, rythm and wordsJust for the fuck of it.” Samuel Haus verkar vara gitarristen i bandet, och enligt hans sociala medier konsumerar Samuel Haus även en hel del fotboll.

Så här ser Samuel Haus ut idag

Foto: TT/Instagram

Relaterade artiklar
15 saker du garanterat (!) hade i ditt rum på 90-talet
Tusse Chiza om hatet: ”Jag är bra, jag förtjänar bättre”
Bianca Ingrosso och Phillipe Cohen är ett par igen