Paradise Hotel 2021

Baaam recap: Paradise Hotel – vad har hänt egentligen?

De senaste veckorna har både sociala medier och tidningar fyllts med skriverier om mäns våld mot kvinnor, sexuella övergrepp och sexism. De misstänkta sexualbrotten i Paradise Hotel är en av händelserna som fått det att storma lite extra. Men vad har egentligen hänt? Baaam reder ut turerna.

Säsong 14 av den populära dokusåpan Paradise Hotel har varit i full gång fram till för några veckor sedan. Det var i avsnittet som sändes den 20 april som tittarna kunde se hur en manlig deltagare begår vad som skulle klassas som sexuella övergrepp på de kvinnliga deltagarna Jennifer Paatere och Annie Dahlberg.

Avsnittet hann ligga uppe mindre än 24 timmar innan hela säsongen blev borttagen och en polisanmälan har gjorts. Det är nu beslutat att säsongen inte kommer att sändas igen. I en granskning gjord av P3 Nyheter vittnar även tidigare Paradise Hotel-deltagare om övergrepp. Detta har hänt – steg för steg.

1. De misstänkta övergreppen

I avsnittet ser man hur Annie Dahlberg klargör för den manliga deltagaren att de inte kommer att ha sex, detta efter att han gjort flera försök att närma sig henne – trots att hon är uppenbart obekväm.
– Jag kan säga helt ärligt nu, jag kan säga godnatt men vi kommer inte ligga, säger hon till honom.

Annie Dahlberg har berättat för Expressen att mannen ett flertal gånger gjort sexuella närmanden mot hennes vilja och även förgripit sig på henne. Detta är dock bortklippt från programmet.

0:32

Efter reklamen: Här får PH-deltagaren beskedet att han tvingas lämna – anklagas för övergrepp

(0:32)

Senare samma kväll inträffar händelse nummer två. Jennifer Paatere försöker prata med mannen om vad som har hänt med Annie Dahlberg. Medan hon gör det drar han ner hennes bh så att hennes bröst blottas, detta visas i avsnittet.
– Nej men sluta, hallå! Ursäkta mig jag pratar med dig, säger Jennifer när detta händer.

När Jennifer säger ifrån möts hon av en sur respons från mannen. När hon senare under programmet berättar om händelsen för sina medtävlande brister hon ut i tårar.

2. Avstängningen

Dagen efter händelsen får den manliga deltagaren lämna hotellet. Tittarna får se ett samtal mellan honom och en producent där producenten berättar att det som hände under gårdagen inte var okej och att han kommer att få lämna hotellet.

Mannen har i efterhand uttalat sig om händelserna på sin Instagram.
“Förlåt, jag vet att mitt beteende i höstas var fruktansvärt och vidrigt och jag har och mår skit över det varje dag. Jag har sen dess jobbat på mig själv, mitt beteende och mitt mående (till exempel nykterist sen fyra mån tillbaka). Det är allt jag kan göra, jag kan inte spola tillbaka tiden och ändra något hur mycket jag än hade velat. Men jag kan lova mig själv att bli en bättre person och göra bättre och det gör jag varje dag.”, skriver han.

3. Reaktionerna

Trots händelserna inne i huset sändes avsnittet som vanligt och det väckte minst sagt starka reaktioner. Flera av säsongens deltagare, kändisar, tittare och journalister har reagerat på händelserna och menar att de är oacceptabla. Många har även reagerat på att produktionen inte avbröt händelserna och att avsnittet fick sändas.

Både Jennifer Paatere och Annie Dahlberg har uttalat sig om händelserna i efterhand, både i media och på sina sociala medier. Annie Dahlberg säger bland annat när hon pratar om händelsen med Aftonbladet.
– Nu blir man tagen mer seriöst.

4. Den borttagna säsongen

Några timmar efter att avsnittet sänts och berättelserna om övergreppen når ut till allmänheten raderas hela säsongen från både Viafree och Viaplay. Anders Jensen, programbeställaren Nents VD, går också ut med ett pressmeddelande.
– Jag har i dag fattat beslut om att pausa Paradise Hotel efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, säger han.

5. Polisanmälningarna

Kanalen gör tillsammans med Jennifer Paatere och Annie Dahlberg en polisanmälan mot den manliga deltagaren. Advokaten Emma Persson säger till Aftonbladet att händelserna kan leda till ett flerårigt fängelsestraff.
– När man har berättelser, film och stödbevisning så har jag svårt att se att det skulle bli något annat, säger hon.

Emma Persson menar att det ena fallet skulle kunna röra sig om våldtäkt (händelsen med Annie Dahlberg) och det andra fallet om sexuellt ofredande (händelsen med Jennifer Paatere).

6. Granskningen

11 av 20 tillfrågade tidigare Paradise Hotel-deltagare vittnar om de antingen sett eller upplevt någon typ av sexuella ofredanden, enligt en granskning som P3 Nyheter har gjort. Flera säger också att de upplever att produktionsbolaget Mastiff har tystar ner händelserna.

Mastiffs VD Matilda Snöwall skriver i ett mejl till P3 Nyheter att det inte får förekomma sexuella övergrepp i programmet och att det inte finns någon tystnadskultur inom produktionen.

7. Säsongen stoppas helt

Anders Jensen, Nents VD, meddelar i TV4 Nyhetsmorgon att säsongen inte kommer att återupptas.
– Det är ett antal saker som har gått fel i det här. Den första händelsen var känd och missbedömdes av producent på plats, och de som sett det efter, som mindre allvarlig än den uppenbarligen var. Den andra händelsen kom oss till känna först när det här uppdagades i media för två veckor sedan, säger Anders Jensen.

Vad händer nu?

Den ena händelsen utreds som sexualbrott av åklagare, i skrivande stund en ingen delgiven misstanke. Advokaten Elisabeth Massi Fritz representerar en av kvinnorna.
– Jag ska hjälpa henne att få upprättelse. Min klient mår dåligt och har blivit kränkt på ett allvarligt sätt, säger hon till Expressen.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz företräder en av kvinnorna.

Fredrik Sandberg/TT

Om Paradise Hotel kommer att komma tillbaka någonsin igen kunde inte Anders Jensen svara på när han medverkade i Nyhetsmorgon. Nent har tidigare skrivit i ett pressmeddelande att de tillsatt en intern utredning. Produktionsbolaget Mastiff har även uttalat sig och berättat att de upprättat en incidentrapport.

Både Jennife Paatere och Anne Dahlberg säger att produktionen generellt sett varit ett bra stöd och att de har erbjudits psykologhjälp.

Relaterade artiklar
Därför plockar produktionen ner den pågående säsongen av Paradise Hotel
Programledaren Nicole Falciani om händelserna i Paradise Hotel – efter polisanmälan
Så gick det sen för Paradise Hotel-stjärnorna – se bilderna här