en chockad tandläkare och två tjejer som filar tänderna med nagelfil

Ungdomar på TikTok slipar ned sina tänder med nagelfil

En av de senaste trenderna på TikTok innebär att man slipar ned sina tänder med en helt vanlig nagelfil. Nu varnar tandläkare för det farliga ingreppet.

TikTok är en av årets mest nedladdade appar och blir bara större och större. Enligt företaget själva har den över en halv miljard aktiva användare i månaden. De allra flesta är av den yngre generationen och den är speciellt populär bland tonåringar.

I appen kan du göra korta videoklipp som är mellan 15 och 60 sekunder långa. Det kan till exempel vara en dans, en utmaning du hakar på eller ljudinspelningar från en film som du mimar till.

Filar ned sina tänder med nagelfil

Skönhet har blivit ett populärt inslag även på TikTok. Många filmklipp handlar om det som kallas för DIY, det vill säga kortform för ”Do It Yourself” som betyder ”gör det själv”. Det innebär bland annat tips på ansiktsmasker man gör av saker som finns i skafferiet, eller tips på hur man blir av med pormaskar med hjälp av olika verktyg man har i hemmet. Senast i raden av skönhetstrender på TikTok är tipset på hur du får raka tänder utan att besöka tandläkaren.

Flera ungdomar sprider nu filmer på hur de filar ned sina tänder med en helt vanlig nagelfil. Enligt dem ska det vara ett perfekt sätt att få jämna och fina tänder utan att behöva betala för ett dyrt tandläkarbesök.

No embed code for tiktok https://www.tiktok.com/@miadio/video/6834316381954034950

Tandläkare varnar för trenden på TikTok

Nu varnar flera tandläkare för trenden. En av dem är Benjamin Winter. I en video på Youtube säger han att många tandläkare slipar ned tänderna hos patienter för att få dem jämna.

– Men du måste veta vad du gör innan du gör något liknande. Du kan inte göra det här själv hemma, säger han i videon.

Han förklarar vad för problem och komplikationer som kan uppstå om du gör det själv hemma med en nagelfil:

– Alla har en specifik mängd emalj som skyddar tänderna. Och när du väl kommit igenom den emaljen så kommer du åt nerver. Det kan bli blod, smärta och obehag. Det är hemskt! Du vill inte råka ut för det.

Vill du få jämnare tänder ska du alltså uppsöka tandläkare som har koll på exakt hur djup din emalj är och vet vad de kan ta bort utan att skada dina tänder, säger Benjamin Winter.

Foto: TikTok, Youtube

LÄS MER:

Därför vägrar Bianca Ingrosso att skaffa TikTok

Största trenderna på sociala medier 2020

Största kontona på TikTok – de har flest följare i världen