Norska serien att ha koll på – jämförs med Skam och Girls

Norska serien att ha koll på – jämförs med Skam och Girls

Efter Skam-succén kommer nu nästa norska dramaserie. Siri Seljeseth har skapat och spelar huvudrollen i Unge lovende som redan jämförs med Girls.

Missa inte! Därför borde du titta på Skam – även om du är över 25

Skam har tagit hela världen med storm – och nu kan nästa norska succé vara på gång. Dramaserien ”Unge lovende” har redan haft stor framgång i Norge och liknas vid HBO-serien ”Girls”.

Två säsonger av serien har visats i hemlandet och en tredje spelas in. Serien handlar om vännerna Elise, Alex och Nenne och skaparen Siri Seljeseth spelar – likt Lena Dunham – huvudrollen. I en intervju med Göteborgsposten berättar Siri att hon började skriva på serien efter att hon fått avslag på sin visumansökan för att jobba med standup i USA.

– Serien handlar mycket om ambitioner och att tvingas möta verkligheten, säger hon till GP.


Handlingen med tre vänner som efter skolan tvingas möta den hårda verkligheten har gjort att paralleller dragits till Girls, en jämförelse som Siri inte har något emot.

– Det är en komplimang! Jag tror inte att Unge lovende hade kunnat göras utan Girls, den serien har verkligen banat väg.

Serien kommer i skuggan av Norges Skam-succé, en serie som Siri själv tycker mycket om, men Unge lovende tar vid där ungdomens naivitet får ett abrupt slut. Serien är såld till England, Tyskland och Frankrike och enligt GP förhandlar SVT om att köpa in serien.

Foto: NRK