Unni Drougge

TT

Unni Drougge berättar: Ångrar skönhetsingreppen

Författaren Unni Drougge har lagt ner mycket pengar på sitt yttre för att få känns sig “rätt”.

Nu skriver hon om vad som ligger bakom de besluten, och att hon i efterhand ångrar det.

I en krönika på Amelia skriver författaren Unni Drougge nu om kvinnors åldrande och utseende, och hur det är kopplat till självkänslan. Hon menar ett kvinna över 50 år borde kunna se sig i spegeln och se en vinnare, men att det ofta är tvärtom.

TV: Unni Drougge - 5 saker du vill veta
0:54

Efter reklamen: TV: Unni Drougge - 5 saker du vill veta

(0:54)

Slå på ljud

Hur kommer det sig då?

“Det enkla svaret är att det är så det funkar. Om vi ända sen barnsben skolats in i den manliga manualens måttstockar och fått vårt erotiska attraktionsvärde ständigt betygsatt, känner vi oss värdelösa när vi får underbetyg. Eller värre: inga betyg alls. Som att vi inte finns. Att diskvalificeras på köttmarknaden blir som att förvisas från paradiset”, skriver Unni Drougge.

Drougges uppoffringar för sitt yttre

Det fick henne att börja investera i sitt utseende med hjälp av skönhetsbehandlingar och -produkter, och hon förnekade sig saker som hon i dag ångrar.

“Lön för mödan fick jag dock aldrig. Tvärtom. Alla tusentals läckra bakverk och efterrätter jag avstod, alla tusentals gånger jag lämnade bordet hungrig, alla tusentals slantar och timmar jag ödslade på att se bättre ut bättrade varken på min status eller min självkänsla. Kvinnliga kollegor glodde snett, manliga kollegor glodde på fel sätt medan allt jag ville var att få känna mig … rätt”, fortsätter hon.

Unni Drougges insikt efter läkarbesöket

Till sist fick hon en uppenbarelse som förändrade hennes syn på saker och ting. Det var en kommentar under en läkarundersökning.

“Läkaren, en åldersstigen vithårig man, nickade medlidsamt när jag klagade på att jag kände mig trött och sliten av alla de krav som hopat sig över mina 55-åriga axlar. Jag förstår, sa han. Det är svårt för kvinnor att komma upp i den åldern då de inte längre attraherar män. Sen erbjöd han sig att skriva ut antidepressiv medicin och något att sova på. Jag kokade av ilska. Vad var det han satt och sa, den gamle gubbsvålen? Jo, han sa det som fick mig att vakna. Det var då jag insåg att allt handlar om manlig fåfänga”.

För fåfängt är det, skriver hon, att tänka att kvinnor blir deprimerade och får sömnproblem av att slippa männens blickar, dick pics och sextrakasserier. Det är snarare idiotiska män som kan ligga till grund för det.

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gått
0:48

Efter reklamen: Se också: 5 snackisar från veckan som gått

(0:48)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Här är Cynthia Nixons tre söner i dag
Här är Yoko Ono och John Lennons gemensamma barn idag
Leni och Heidi Klum pryder nytt omslag ihop – se här