6 anledningar att ha koll på nya indieundret Girl In Red

6 anledningar att ha koll på nya indieundret Girl In Red

Hört talas om Girl In Red? Om inte, så lär du göra det inom kort. Den 22-åringa norskan hyllas just nu världen över. Här är sex skäl att hålla koll på Girl In Red framöver.
Här är alla Grammisnominerade 2021
1:47

Efter reklamen: Här är alla Grammisnominerade 2021

(1:47)

Slå på ljud

Girl In Red är det nya norska stjärnskottet, vars debutalbum just nu går på repeat i varenda musikälskares hem.

Namnet tog hon efter att själv ha kallat sig "The girl in red" för att hennes kompis enklare skulle hitta henne i en folkmassa. Egentligen heter hon Marie Ulven och är född 1999 i Hjorten i Norge.

2018 slog Girl In Red igenom med hitlåtarna I wanna be your girlfriend och We fell in love in October. I april i år släppte hon äntligen sitt hajpade debutalbum If I could make it go quiet. Här ger vi dig sex anledningar att hålla koll på Girl In Red, du lär nämligen se en hel del mer av henne framöver.

Girl In Red

Innan coronapandemin gjorde Girl In Red många spelningar. Här på Great Escape Festival i Brighton. Nästa år åker hon på Europaturné.

Därför ska du lyssna på Girl In Red

1. Hennes skiva fick 4 plus i Aftonbladet

Att få fyra plus på sitt debutalbum, det är ett bra betyg. Riktigt bra. I sin recension av albumet skriver Aftonbladets Per Magnusson följande:

”Haussade debuten ”If I could make it go quiet” flyter med modern självklarhet mellan rock, new wave, pianoballader och episka refränger.”

Han fortsätter att hylla stjärnan innan han avslutar med att ge en känga till alla gamla rocksnubbar:

”Det är nog så här rocken ska utvecklas: av någon som har emotionerna utanpå och låtarna i hjärtat, snarare än någon som bär solglasögon inomhus.”

2. Hon hyllas av Taylor Swift (och Jan Gradvall)

Musikprofilen Jan Gradvall, som återkommande gästar Tv4:s morgonsoffa och tycker till om musik, står först i ledet att hylla Marie Ulven. Med rubriken ”Alla rätt, Girl in red” hyllar han 22-åringens debutalbum i både Dagens industri och Nyhetsmorgon.

Gradvall uppmärksammade även att Taylor Swift är lika såld på albumet som han själv:

3. Hon har gjort allt själv

Girl In Red skriver, spelar och producerar. Hemma i sovrummet i lägenheten i centrala Oslo har Marie släppt två EP:s på egen hand. Det skriver tidningen Gaffa.

När Marie sedan skulle producera debutalbumet If I Could Make It Go Quiet valde hon att för första gången plocka in en medproducent, i form av Matias Téllez.

4. Hon kämpar för allas lika värde

Marie Ulven har alltid varit öppen med sin läggning som homosexuell, något hon ofta skriver om i sina låtar. På Tiktok blev meningen ”Do you listen to Girl In Red?” viral som ett sorts likamedtecken till att fråga någon ”Är du gay?”

För att stå upp för sina rättigheter, och stötta andra lät hon trycka upp affisher med meningen ”Do you listen to Girl In Red?” i Brasilien, Polen och Ryssland - länder som inte har särskilt hbtq-vänliga lagar.

5. Hon skriver ihop med Billie Eilishs brorsa

Finneas O'Connell Billie Eilish

Syskonen Finneas Baird O'Connell och Billie Eilish på Grammy Awards tidigare i år.

Vi är inte förvånade över att det är i just hitlåten Seratonin som Girl In Red gått samman med Billie Eilishs storebror och producent Finneas O'Connell. Låten kom snabbt in på topplistorna och var den senaste singeln som släpptes innan nya plattan kom. Låten handlar om ämnet seratonin och den depression och ångest som uppstår i hjärnan när ämnet är för lågt.

6. Hon sjunger om det som är svårt

I både Seratonin och andra låtar öppnar Marie upp sin själ och berättar om sina inre tankar. Hur mörka de än må vara. Hon har lidit av både panikångest och tvångstankar. I Seratonin lyder en av textraderna:

”Jag får påträngande tankar som att skära av händerna, att hoppa framför en buss. Hur får jag det att sluta, när det känns som att min terapeut hatar mig? Låt mig inte bli galen, sätt mig i ett fält med tusenskönor”.

I en intervju med Far Out magazine berättar hon att hon gått i terapi för att få bukt med tankarna.

– Jag lärde mig att det här inte är saker jag vill. Det här är inte vem jag är. Jag vill faktiskt inte springa rakt in i en folkmassa med en yxa. En tanke är bara en tanke, säger hon till Far Out Magazine.

Foto: TT Källa: Far out magazine, Aftonbladet, Gaffa

Relaterade artiklar
Det hände med popbandet Raymond & Maria – försvann från rampljuset
Här är alla artister som är klara för Så mycket bättre 2021
Veronica Maggio om första hektiska tiden med sonen Bosse