Ska jag swisha för maten? Ebba von Sydow om vett och etikett 2.0

Kan man svara "kanske" på en festinbjudan? Förvirringen kan vara stor i vett och etikett-djungeln. Ebba von Sydow visar hur du (men framför allt andra) bör bete sig.

Läs också: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Vett och etikett. Två ord som ofta för tankarna till bordsskick på tjusiga middagar med den tillhörande förvirringen över om du ska börja med den första, andra eller tjugofemte gaffeln vid tallrikskanten.

Om du googlar vett och etikett idag får du upp synonymer som ”hyfs” och ”umgängesregler”. Men hur vet man vilka regler som gäller 2018 i en ganska ny värld av sociala medier och där festen introduceras av en digital inbjudan?


Läs också: Ultimata guiden till vårens 30 snyggaste solglasögon

Vem passar bättre att ge etikett-råd än kungaexperten och stilgurun Ebba Kleberg von Sydow? Ebba har bevakat livsstil och trender för bland annat Tv4, Svt och Sveriges Radio, hon driver två poddar, har skrivit mängder av böcker och rör sig bland väldigt många olika sorters människor.

Vi kan börja med att konstatera att dåtidens vett och etikett à la bordsdukning med 25 gafflar känns omodern. Idag handlar det snarare om det är okej att svara ”kanske” på en Facebook-inbjudan eller om du behöver svara över huvud taget?

Ebba menar dock att samma regler gäller nu som på breven och bordsdukningens tid.

– Om du får en inbjudan till en födelsedagsfest på mail, Facebook eller på posten gör ingen skillnad, alla kräver förstås ett svar. Du behöver givetvis bara svara på personliga inbjudningar ställda till dig, men på vilket sätt som de har skickats har ingen betydelse, säger Ebba.

Är det okej att svara ”kanske” på en festinbjudan?

– Nej, det är inte okej om inte du har väldigt speciella skäl till detta, och i så fall informerar värden eller värdinnan om detta i god tid. Exempelvis en sjukdom i familjen, eller liknande. Annars är ett tydligt svar i god tid alltid det bästa.


Läs också: Bästa knepen – så blir du av med noppor på kläderna

Hur gör du om du kanske vill komma på en tillställning men vill avvakta för att se om något roligare dyker upp?

– För det första, det gör det inte. Det går inte att vänta på om något roligare dyker upp, sådant är livet. Men om du har skäl att inte veta om du kan eller inte, så avvakta med att osa, men gör det ändå inom ramen för vad som är rimligt. Om det inte står någon tid för sista osa på inbjudan.

Är det alltid okej att ha på sig klackskor inomhus?
– Nej, inte om värden eller värdinnan uttalat bett om att du inte ska ha det. Fråga om det är okej, om du ser att det är helt nyslipade golv. Tänk dig själv, hur hade du önskat att dina gäster gjorde?

Okej Ebba, du fyller år och ska ha en middag med efterföljande fest. Samma dag messar en av dina närmsta vänner och säger att hon har dubbelbokat sig och inte kommer. Är det okej?

– Det är naturligtvis okej, om det nu är så. Du måste förstås acceptera detta och tänka på att alla kan göra fel. Sådant händer oss alla, även om det där och då givetvis känns jättetrist. Men försök att ta ett djupt andetag och sätta det i perspektiv.


Är det okej att ta med sig extra gäster till nyårsfesten?

– Det beror självklart på hur väl ni känner varandra, att ta med en extra gäst som annars hade suttit ensam hemma på nyårsafton går väl jättebra. Men det gäller att fråga så att det också går att, som värdinna, säga nej. Men att erbjuda sig att ta med eget bubbel är ju toppen i det här läget.

Nyårsfest i all ära. Men en helt vanlig fredag, kan jag ta med extra personer trots att jag är inbjuden ensam?

– Det beror på situation, såklart, men om det är ett mingel och du känner den som bjuder väl, så kan det gå fint. Men se till att anmäla det innan, och hör försiktigt efter om det skulle gå bra.


Läs också: Sannas video visar girl power från filmvärlden

Är det okej att be gästerna om swish för hemmamiddagen?

– Detta är inte okej, särskilt inte om det inte från början är ett uttalat knytkalas. Det låter som en lite märklig sak att göra.

Hur sent kan man tacka ja till en inbjudan. Är det ok efter osa-datum om sådant finns?

– Det är ett osa-datum angivet av ett skäl, nämligen att den som planerar festen behöver kunna göra det på ett vettigt sätt och gå vidare i sin planering. Osa så snart som möjligt, särskilt vid ett ”nej tack” – svara då med en gång. Tänk dig själv in i situationen att det är du som arrangerar, visst är det bättre att veta i god tid?

Foto: Pressbild