Zeina Mourtada

Zeina Mourtada om rasismen: ”Det fanns ju ingen annan som jag”

Tv-kocken Zeina Mourtada, 39, föddes i Sierra Leone av libanesiska föräldrar och kom till Sverige 1986. Valet att bära hijab är Zeinas eget – och sticker enligt henne i mångas ögon.
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg
1:21

Efter reklamen: Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg

(1:21)

Slå på ljud

För åtta år sedan startade Zeina Mourtada sin matblogg Zeinas Kitchen. På kort tid växte den explosionsartat och idag är hon framgångsrik företagare, har en egen produktserie med färdiglagade mezerätter i matbutiken, är författare till tre kokböcker och eftertraktad som föreläsare och tv-kock.

Vägen till framgången har varit kantad av fördomar mot hennes förmåga att jobba som muslimsk kvinna i hijab, berättar hon själv i en intervju med Svenska Dagbladet från 2020.

”Det är inte längre konstigt att vara rasist”

Zeina Mourtada lagar mat

Zeina Mourtada lagar gärna svenska klassiker med influenser från Västafrika och Mellanöstern. Hennes baklavasemla väckte stor uppmärksamhet.

– Jag hade inte råd att göra något misstag. Jag mötte så många förutfattade meningar. Det fanns ju ingen annan som jag, en kvinna med sjal som lagar mat, säger Zeina till SvD om hur hon upplevde början på sin karriär i offentligheten.

Zeina kom till Sverige som fyraåring. Hon växte upp med sina föräldrar i Malmö och flyttade senare upp till Stockholm. Hon upplever att det svenska samhällsklimatet har förändrats mot hur det var på 80- och 90-talet när familjen gjorde sig hemmastadda i det nya landet. Idag är det fullt acceptabelt i vissa kretsar att spotta ur sig hat i sociala medier. Zeina har förutom bloggen även ett välbesökt Instagramkonto dit nättrollen gärna går.

– En vuxen människa med jobb kan öppet skriva jätteelaka kommentarer om mig och det är tydligen okej. Det är inte längre konstigt att vara rasist, säger Zeina.

Därför bär Zeina Mourtada hijab

zeina mourtada

Zeina Mourtada har burit sin hijab i över 15 års tid.

Något Zeina ofta fått försvara är hennes val att bära hijab. Zeina säger att det är hennes eget val och att hon burit den sedan 23-årsåldern. Idag är hon gift och mamma till tre barn varav en tonårsdotter som inte vill bära hijab, vilket är helt okej tycker Zeina. Själv bär hon den av religiösa skäl.

– Den är väldigt viktig. För mig personligen känns det som att jag har en krona på huvudet. Jag känner mig trygg i den. Det är en viktig del av mig, av Zeina, säger hon till SvD.

I en intervju med Aftonbladet från 2018 beskriver Zeina hur hon förhoppningsvis kan fortsätta att krossa myten om vad en kvinna i hijab är.

– Jag tror att min slöja krossat många fördomar. Jag visar inte upp den bild som många gärna vill måla upp, av en lite förtryckt kvinna som inte kan svenska, som vill vara hemma och bara laga mat. Jag har byggt upp mitt varumärke själv.

Källa: Svenska Dagbladet, Aftonbladet

Foto: TT

Relaterade artiklar
Här är Barbies nya docka – och hon bär hijab
Nike lanserar hijab för muslimska kvinnliga atleter
Nya Zeeland får sin första officiella hijab till polisuniformen