Annons
 

Nu berättar Gina Dirawi också om sexuella övergrepp – så starkt

Varför bär kvinnor på en ständig rädsla för att bli våldtagna? Gina Dirawi tar ställning för kvinnors rätt till trygghet och sin egen kropp i ett träffsäkert inlägg.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs även: Gör som oss – håll inte käft om sexuella övergrepp

I veckan skrev Kenza ett blogginlägg där hon berättade om sina erfarenheter av sexuellt ofredande, och nu höjer även Gina Dirawi rösten mot sexuella trakasserier och övergrepp. I ett inlägg på Facebook och Instagram tar Gina Dirawi ställning för kvinnors rätt till sin egen kropp och trygghet, och frågar sig varför så många kvinnor bär på rädslan för att bli våldtagna. Hon tror inte att hon känner en enda kvinna som inte blivit sexuellt ofredad under hela sitt liv, och skriver om en egen obehaglig upplevelse på en buss.

Annons

”Plötsligt känner jag hur något känns konstigt mot mitt lår, jag kollar ner, och där ser jag hur mannen tagit sin hand in mellan sätena, och tar på mitt lår. Då samlar jag kraft, tar min väska, och springer fram till främre delen av bussen, där jag börjar gråta. Jag ser hur mannen springer ut ur bussen. Hade jag klivit av innan honom så hade han med största säkerhet våldtagit mig”, skriver hon.

Missa inte: ”Den enda konsekvensen av klackar bör vara ont i fötterna – inte en hand under kjolen”

Gina fortsätter skriva om hur livet som kvinna innebär en ständig rädsla och försiktighet där du måste kalkylera din vardag. Inte gå själv på kvällen, inte åka taxi själv, inte gå på ödsliga gator. Livet anpassas efter efter hur man ska göra för att inte bli våldtagen, och Gina beskriver det som ”begränsande och tröttsamt”.

Hon beskriver hur barndomen och skolan är uppbyggd runt män och deras prestationer. Hur alla böcker i skolan om stora tänkare handlar om män.

”Det blir direkt en slags överlägsenhet gällande kunskap och kapacitet där barn tror att pojkar har kapaciteten och styrkan att bli vad de vill, men inte flickor. Jag menar inte att det är anledningen till våldtäkt, men det är en grogrund för en mentalitet där pojkar lär sig en slags överlägsenhet över flickorna, ibland omedvetet. Och det i sin tur skapar ojämlikhet”, skriver Gina.

Hon avslutar inlägget med att efterlysa bättre lagstiftning kring sexuella övergrepp och trakasserier, och poängterar vikten av att tjejers berättelser tas på allvar.

Vill du engagera dig i Baaams kampanj #hållintekäft? Läs mer om hur du kan bidra här.

Läs hela Ginas inlägg nedanför!

Läs mer: Zara Larssons viktiga statement mot Polens sjuka abortlag

Läs mer:
Baaams läsare berättar om övergreppen: ”Han försökte ta ner handen i mina byxor”
Linn ändrade rubriken i tidningen – ett viktigt statement för kvinnor
Sexuella övergrepp – det här är dina rättigheter

Bildkälla IBL