Annons
Nu blir det straffbart att överge katter och andra husdjur
 

Nu blir det straffbart att överge katter och andra husdjur

Regeringen har lagt ett förslag om att det ska bli straffbart att överge katter och andra tamdjur.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs också: Så sparar du 10 000 till semestern – utan att märka det

Regeringen har presenterat ett förslag om en moderniserad djurskyddslag. Detta då uppfattningen om vad som är en acceptabel djurhållning har ändrats radikalt sedan lagen tillkom 1988, det skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP), vice statsminister, på DN Debatt.

Annons

En av punkterna i förslaget är ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur.
”Vi måste komma tillrätta med problemen med övergivna och förvildade katter. Att det i dag finns ett stort antal tamdjur som lever helt utan tillsyn och omvårdnad rimmar illa med grundsynen i djurskyddslagstiftningen”, skriver de.


Katter är ett av våra vanligaste husdjur men i Sverige finns i dag uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter, skriver Djurskyddet Sverige i en rapport. Många av dem fryser eller svälter ihjäl och detta vill regeringen nu sätta stopp för med den nya lagen.

I lagen föreslås också att utvidga förbudet mot vissa djur på cirkus, bland annat för elefanter och sjölejon. Dessutom har Jordbruksverket fått i uppdrag att se över hur minkar på pälsfarmar mår och förbättra deras levnadsvillkor.

Läs även: Skäringer till attack mot klädmärkets modeller: ”Kvinnorna ser sjuka ut”

Foto: IBL

 


 
 


Annons