Läs mer: 13 omsnackade serier du borde se innan året är slut
#metoo-rörelsen
Hashtaggen som under hösten skakade om hela Sverige. Efter att Hollywood-producenten Harvey Weinsteins beteende med trakasserier och övergrepp avslöjats började hashtaggen #metoo cirkulera på sociala medier för att uppmärksamma hur otroligt många kvinnor som faktiskt utsatts.
Mäktiga mediemän har hängts ut, hamnat under utredning och fått sparken. Bransch efter bransch har samlat historier om övergrepp och i gemensamma upprop krävt bättring från politiker, myndigheter, chefer och gemene man. I flera veckor pratade hela Sverige om sexuella trakasserier, vad som är är okej och hur man förhindrar det. Det som kvinnor känt till i årtionden gick plötsligt upp för landets män: ”är det såhär det är?”. Förhoppningsvis leder alla diskussioner och svåra berättelser till en förändring av hur vi ser på kön och hur vi behandlar varandra.

Hashtaggen startades av aktivisten Tarana Burke och gjordes senare populär av skådespelaren Alyssa Milano. Foto: IBL
Linnéa Claesons kamp mot näthatarna
Tidigt i 2017 uppmärksammades Linnéa Claeson för Instagramkontot @assholesonline. Där publicerade hon kränkande kommentarer och meddelanden som hon och andra fått från diverse olika snubbar.
Det som började som ett projekt för att uppmärksamma sexuella trakasserier som kvinnliga idrottare utsätts för har vuxit till att omfatta så mycket mer. Trakasserierna och de oönskade dickpicsen fortsätter att strömma in – men Linnéas svar är fortfarande lika dräpande. Hon var en av årets sommarpratare i P1 och fick FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
Womens March i USA
Dagen efter att Donald Trump i januari svurits in som USA:s nya president samlades kvinnor (och män för den delen) världen över för att visa sitt stöd för kvinnors rättigheter. Womens March väntades locka 200 000 människor i Washington, det dök upp över en halv miljon. Totalt hölls 670 marscher runt om i världen med över 2,5 miljoner deltagare. Det är en helt galen mängd människor som alla står upp mot rasism, sexism, homofobi och andra former av förtryck.
Emma Knyckares mansfria festival
Efter ännu en sommar av övergrepp och trakasserier på festivaler fick Emma Knyckare nog. På twitter kläckte hon idén med en festival helt fri från män – och den fick snart spinn. Det tog inte lång tid innan mängder med frivilliga anmält sig till att hjälpa till med pr, städhjälp och uppträdanden. Och festivalen ser ut att bli verklighet. Med namnet ”Statement” har Emma och hennes projektgrupp samlat ihop 500 000 kronor, satt sista helgen i augusti som datum och Bananpiren i Göteborg som plats.
Födelsevrålets riksmarsch mot BB-krisen
Bristerna inom förlossningsvården har uppmärksammats i hela landet och fick i vårbudgeten ett tillskott på 500 miljoner kronor. Det har gjort nedskärningar på många håll, framför allt i glesbygdsområden, och i bland annat Sollefteå har man undervisat kvinnor i hur man föder barn i en bil.
Nedskärningar och brist på personal leder till platsbrist på BB, överbelastade barnmorskor och stressade förlossningar – som bland annat kan ge förlossningsskador. Förlossningskrisen nådde sin peak under sommaren. Organisationen Förlossningsvrålet ordnade i augusti en riksmarsch mot BB-krisen och ställde krav på politikerna att lyssna på barnmorskorna och prioritera vården högre.
Fatemeh Khavaris protester mot utvisningarna till Afghanistan
Hon är bara 17 år och kom till Sverige under flyktingvågen 2015. Under hösten 2017 blev Fatemeh Khavari på kort tid en av ledargestalterna i nätverket ”Ung i Sverige” som ledde protesterna mot utvisningarna till Afghanistan. Det började som en sittstrejkt på Mynttorget utanför riksdagshuset i augusti och antalet demonstranter växte snabbt. De har attackerats av nazister och fått ta emot många hot. Mitt i allt finns Fatemeh som outtröttligt och målmedvetet höjer rösten, ställer krav och organiserar.
Kvinnorna som dominerade på Emmy-galan
Årets Emmy-gala i Hollywood lade stort fokus på kvinnors berättelser och bedrifter. Lena Waithe vann pris för ”Bästa manus i en komediserie” och blev därmed historisk, det var första gången en svart kvinna vann i den kategorin. The Handmaids Tale, en serie om kvinnoförtryck. tog hem fem priser. Bland annat för ”Bästa dramaserie” och ”Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie”. Ytterligare en stor vinnare under kvällen var Big Little Lies, även det en serie som fokuserar på berättelser. I sitt vinnartal pratade Nicole Kidman om vikten av att belysa våld i nära relationer och hur mycket det faktiskt betyder att bli erkänd med ett pris.
Sarah Sjöström vann allt
Simmaren har haft ett mästerligt år och tagit hem vinst eller vinst. Sara Sjöström tog hem tre VM-guld under 2017, satte flera världsrekord och utsågs till Europas bästa kvinnliga idrottare. I november avslutade hon dessutom världscupen genom att vinna båda sina lopp. Och hon är bara 24 år gammal.
Iman Meskini blev första omslagskvinnan med hijab
Norges största modemagasin Costume valde att för första gången låta en kvinna med hijab pryda omslaget. Iman är kanske mer känd som Sana från norska succéserien Skam och var huvudperson i den sista och fjärde säsongen, som sändes under våren. Omslaget och serien signalerar ett viktigt steg framåt för representationen av slöjbärande kvinnor i media. Förhoppningsvis ser vi början på en förändring som möjliggör för en positiv självbild för fler tjejer.
Wonder Woman krossade glastaket
Hollywood älskar att göra filmer och superhjältar, och de älskar framför allt manliga superhjältar. USA har de senaste tio åren producerat inte mindre än 38 superhjältefilmer baserade på klassiska serieböcker från DC Comics och Marvel Comics. Av dem är det bara årets filmatisering av Wonder Woman som tydligt och enväldigt har en kvinna i huvudrollen. Det är hennes historia som berättas och står i fokus. Filmen är även regisserad av en kvinna, Patty Jenkins, som visar den mansdominerade superhjältevärlden att jo, det går att dra in mängder med pengar på en film om och av en kvinna.
Foto: IBL (bilden är ett montage)