Horace Engdahl och en maktkamp.

11 exempel på att "män är bättre på att hantera maktkamp"

Horace Engdahl har sagt att kvinnor inte är lika bra på att hantera de påfrestningar som en maktkamp innebär. Vi har därför samlat några exempel på hur det kan se ut när män hanterar maktkamp. Kalla det inspo!

I SVT:s dokumentär Det slutna sällskapet talar Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien och självutnämnd maktkampsexpert, om året som har gått sedan krisen i Akademien bröt ut. Han menar bland annat att det är nonsens att Sara Danius blev avsatt som ständig sekreterare för att hon är kvinna och därför har nått det berömda glastaket.

Engdahls analys är att ingenting av det som har hänt egentligen har med kön att göra, men trots det har sex av sju kvinnliga ledamöter lämnat Svenska Akademien sedan krisen utbröt. När SVT påtalar detta faktum svarar han som följer:

– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt.

Många reagerade starkt på uttalandet om att män skulle vara bättre på att hantera påfrestningarna som en maktkamp innebär. Och någon som hade fingret i luften och snabbt såg det tragikomiska i uttalandet var journalisten och forskaren Emma Frans. Hon lade upp ett alldeles utmärkt exempel på hur män hanterar maktkamp, och hur det kan se ut.

Detta inspirerade oss till att göra en lista med fler exempel på hur bra män är på att hantera maktkamp. Håll tillgodo!


11 exempel på hur män hanterar maktkamp

Metod: Kasta en boll i ansiktet på motståndaren.

Metod: Vinn handskakningen.

Metod: Brösta upp och stirra ner.

Metod: Dela ut slag till oppositionens partiledare.

Metod: Snacka ner motståndaren inför media.

Metod: Snacka ner motståndaren inför media part 2.

Metod: Skrik ”tjockis” åt den andre, eftersom ”råttet snart är mågat”.

Metod: Flyg en drönare med en pizzaslize ovanför huvudet på den andre.

Metod 1: Tillägna en hel presskonferens åt att bråka, och vägra sedan att lämna ifrån dig mikrofonen så att motståndaren kan komma till tals.

Metod: Förbud motståndarens namn.

Metod: Nacksving.

Läs mer:

Krisen i Svenska Akademien på 5 minuter – recap

Knytblusmanifestation för Sara Danius lockade över 1000

Här delar männen ut ”runkmaterial” på sina fruar i FB-grupp

Folk dödar feminister i tv-spel och laddar upp på Youtube