Hitler och blackface är två saker som man inte ska klä ut sig till på halloween.

Nazist eller mexikan – 10 kostymer du bör undvika på halloween

I halloweentider är det många som ska på maskeradfest. Men det finns en del utklädnader det är smart att undvika. Baaam har listat 10 kostymer som borde få stanna i maskeradlådan.

Snart är det halloween och runt om i landet ordnas maskerader och fester. Men det finns vissa utklädnader som aldrig borde sett dagens ljus. Mikela Lundahl är forskare och lärare i idéhistoria och globala studier vid Göteborgs universitetet och hon har lite tips för att undvika att förolämpa folk med din utklädnad.

– Om det du tänker klä ut dig till på något sätt har förekommit i en rasistisk kontext – don’t do it. Och till en rasistisk kontext räknas allt det som kolonisatörer sa och gjorde för att förminska andra grupper, och det gäller även exempelvis sexuella minoriteter. Så om du tillhör normen – använd inte icke-normativa attribut för skojs skull. Det är helt enkelt inte roligt att skämta om förtryckta grupper och minoriteter.

Snabb checklista för utklädnader att undvika:

1) Är min utklädnad tänkt att vara rolig? Går humorn ut på att håna riktiga människor eller kulturer?
2) Representerar min klädsel någon annan kultur, som inte är min egen?
3) Reducerar min kostym kulturella skillnader till skämt eller stereotyper?
4) Står det ”traditionell”, ”etnisk”, ”autentisk” eller något annat liknande ord på utklädnadens förpackning?
5) Gör min kostym att stereotyper eller historiska och kulturella felaktigheter vidmakthålls?
6) Skulle jag skämmas om någon från en viss kultur såg mig bära kostymen?


Här är 10 utklädnader du kan strunta i – nu och för alltid


Läskig clown
Med tanke på den ”It”-utlösta clownskräcken som råder är det bara onödigt att ytterligare spä på den genom att klä ut dig till en clown. Dessutom är just clownskräck en av de vanligaste fobierna, så bara onödigt generellt.

Blackface

Blackfacesminkning har länge varit ett sätt att befästa stereotyper och förmedlade rasistiska nidbilder om afroamerikansk kultur. Det är förnedrande och reducerar svarta människor till en ”rolig utklädnad”. Gör det inte, någonsin, aldrig. Punkt.


Amerikansk urbefolkning

En generell regel att gå efter är att inte reducera andra människors kulturer till kostymer. Särskilt inte när det ofta handlar om i samhället förtryckta grupper. Så en att ta på sig en ”kul fjäderskrud” kan du hoppa över.

Mexikan

Här gäller samma sak som på tidigare punkter – ett helt land blir en ”lustig mustasch” och ”konstig hatt”. Don’t.

 


Japansk geisha eller samuraj

Jepp, än en gång. Låt andra kulturer vara. Det tål att upprepas.


Hemlös

Här handlar det också om att ”sparka nedåt” och skratta åt folks olycka. För vad är egentligen kul med att håna fattigdom och människor som är utslagna och inte har något hem? Juste, ingenting.


Fat suit

Så är det roligt att håna människor som är överviktiga? Nej. Det reducerar människor till en lustig företeelse och fat shaming är en form av förtryck även det.


IS-krigare eller annan terrorist

Nope, ingen smart idé att skrämma folk med något som för många är ett verkligt hot. Tänk, den du möter kanske själv har flytt till Sverige för att undkomma IS. Det känns rätt osmakligt då.

Nazist

Behöver vi ens gå in på denna? Ja, tyvärr för när nazister nu åter rör sig på svenska gator är det verkligen inte en utklädnad som är lämplig att bära. Det är inget kul med folkmord, helt enkelt.


Same

På precis samma sätt som en ”indian”-utklädnad förminskar en hel kultur gör en sameutklädnad exakt samma sak. Dessutom är samer en nordisk ursprungsbefolkning som under lång tid har förtrycks och som fått kämpa hårt för sin kultur och sitt språk. Håna inte det.

Läs mer:

Kändisarnas mest minnesvärda halloween-outfits genom tiderna

Kläder, accessoarer och smink – här är enkla outfits till halloween

Foto: IBL