Läs också: Nu kan du köpa Sveriges minsta (men inte billigaste) lägenhet
Matlåda, matlåda, matlåda
Det kan tänkas låta uttjatat, men ack, så bra det är. Skippa de där sjuttio kronorna på lunch och ta med dig gårdagens rester hemifrån istället. Pluspoäng om du gör storkok och fryser in!
Bli en kupong-person
Vi förstår att det kan kännas lite stelt att hiva upp en rad rabattkuponger i kassan, medan andra personer väntar irriterat bakom dig i kön. Men släpp för guds skull den nojan – din plånbok kommer att tacka dig.
Ha en klädbytardag
Känner du att garderoben behöver uppdateras lite inför hösten, men att kontot inte riktigt tillåter det? Utmana dina vänner i att rensa sina garderober och bjud hem dem till dig för en klädbytarkväll. Bjud på billigt boxvin (eller annan dryck, såklart), ha knytkalas och byt kläder med varandra. ”One woman’s trash is another woman’s treasure”, som vi brukar säga.
Läs också: Mer pengar, mer ledigt, mer fest – 8 överlevnadstips för att glida genom universitetet
Köp begagnad kurslitteratur
Vad spelar det för roll om en bok har använts av ett par studenter innan dig? Kolla in andrahandssajter på nätet, det finns oändligt många studenter som vill bli av med sin gamla kurslitteratur – och har du tur kan du säkert få ta del av deras gamla anteckningar på köpet! Du kan få nästan tre böcker till priset av en ny.
Ansök om bostadsbidrag
Om du inte längre bor hemma hos föräldrarna, är mellan 18 och 25 år samt betalar en månadshyra kan du ansöka om bostadsbidrag. För dig som är student kan du få upp till 1600 kronor i månaden.
Nyttja testperioder på gym
Spara in på gymkortet genom att hoppa runt. Gå till olika gym i stan och fråga om du kan få ett par veckors testperiod, och testa sedan nästa kedja om du har möjlighet.
Läs också: ”9 saker jag önskar jag vetat – som först i familjen att studera på universitet”
Se över ditt boende
Har du en kompis som också betalar hög månadsavgift för sin lägenhet? Fråga om det finns en möjlighet för er att testa livet som sambos – det finns många tusenlappar att spara, och du får dessutom en kul kompis att hänga med på köpet!
Förhandla
Oavsett om du ska öppna ett nytt konto, förnya ditt mobilabonnemang eller skaffa en hemförsäkring kan du alltid förhandla med bolagen. Har du varit kund länge? Ring upp och försök få ned dina kostnader, och understryk att du är en trogen kund.
Sälj saker
Har du bytt upp dig till en ny mobil eller tröttnat på en gammal skinnväska? Sälj saker på nätet! Ofta kan du få fler slantar för dina gamla prylar än vad du någonsin kunnat tänka dig – och så slipper du ha dem ligga skräpandes hemma.
Gå med i bytessajter
Ska du flytta hemifrån och har det lite skralt om möbler? Gå in på olika bytessajter på Facebook, det finns hur många personer som helst som vill bli av med en gammal soffa, en bokhylla eller en elvisp.
Förklara din situation för vännerna
Det är lätt att det drar iväg med pengar när du går ut och tar en öl med dina vänner. Förklara att du faktiskt inte har så mycket över, och föreslå istället att ni kanske ses hemma hos någon. Dina vänner kommer garanterat förstå – och ingen behöver känna pengastress.
Sluta spontanshoppa
Låt det gå ett par dagar innan du köper något, istället för att spontanshoppa när du strosar runt på stan. Dessutom lär du bli mer nöjd med dina köp om du tänker igenom dem ordentligt innan!
Foto: IBL/Thinkstock