Jobbintervju

13 saker du aldrig ska göra på en arbetsintervju

Söker du jobb eller har du en viktigt intervju snart? Här är några bra tips inför intervjun!

Läs mer: 11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad

1. Fråga aldrig vad företaget gör.

Innan du går på intervju är det jätteviktigt att du läser på om företaget. Rekryteraren kan i början av intervjun fråga vad du vet om företaget och då är det viktigt att du inte ber personen att berätta. Utan visa att du har gjort din research! Annars kommer du att uppfattas som oengagerad.

2. Snacka aldrig skit om din gamla arbetsplats.

Även om din gamla arbetsplats var jättedålig så ska du aldrig nämna det i en intervju, du uppfattas då nämligen som negativ och som en skitsnackare, vilket aldrig är bra. Fokusera istället på att berätta vad du lärde dig på arbetsplatsen och håll dig neutral.

3. Säg inte att du är nervös.

Även om du är jättenervös så säg det inte. En rekryterare letar efter någon med självförtroende. Fejka så gott du kan!

4. Undvik att säga ”jag gör vad som helst”.

Genom att säga att du kan tänka dig göra vad som helst så uppfattas du som desperat. Rekryterare letar oftast efter någon som verkligen vill ha just ”det här” jobbet och inte vad som helst inom företaget.

5. Ursäkta dig inte.

”Jag vet att jag inte har mycket erfarenhet…” Ursäkta dig aldrig på en arbetsintervju. Du kanske inte har jobbat med exakt det här tidigare men det du gjort tidigare har gett dig erfarenhet på ett eller annat vis. Tryck på det du har istället för det du inte har.

6. Undvik att memorera för mycket.

Alla förbereder sig inför arbetsintervjuer vilket är jättebra. Undvik dock att memorera exakt vad du säga. Då kan det låta alldeles för inövat istället för trovärdigt. Förbered dig på vilka frågor som kan komma med bara några ord istället för hela meningar. På så sätt låter det inte lika inövat.

7. Undvik ord som typ, ungefär, kanske och ehm.

Ord som typ, kanske, ungefär och ehm tyder på att du är osäker. Höj dig själv istället och skippa de tveksamma orden.

8. Säg inte ”jag vet inte”.

Vissa intervjufrågor kan vara riktigt knepiga och det kan vara svårt att komma på ett snabbt svar direkt. Men försök att undvika ”jag vet inte”. Istället kan du upprepa frågan för att få lite mer betänketid eller säg ”det var en bra fråga” alternativt be om någon minut för att fundera.

9.Undvik att fråga om semester.

Att fråga om hur lång semester du får innan du ens fått jobbet ser inte bra ut. Rekryteraren anställer dig för att jobba och inte för att gå på semester. Det är en fråga du kan ställa senare när de faktiskt erbjudit dig jobbet.

10. Säg inte att du inte har några frågor.

I slutet av intervjun brukar rekryteraren alltid fråga om du har några frågor. Den här frågan kan vara bra att förbereda sig på. Genom att ställa några motfrågor som exempelvis hur de jobbar med en viss sak eller vad de förväntar sig av personen de anställer, visar på engagemang och att du verkligen vill ha jobbet.

11. Fråga inte när ni kommer vara klara.

Om du frågar när rekryteraren tror att intervjun kommer vara klar ger du intrycket av att du har stressad och bara vill ha det hela överstökat.

12. Undvik att avsluta dina meningar med så ja…

Du berättar om dig själv och när du är klar avslutar du med så jaa.. och efter följer en pinsam tystnad. Försök istället att ställa en motfråga alternativt avsluta med att det var därför du sökte just den här tjänsten.

13. Undvik klyschiga fraser.

”Jag tänker utan för boxen” är en jättebra sak men något alla rekryterare har hört tusentals gånger. Ge istället ett konkret exempel på vad du gjort eller berätta historier kring något du gjort som visar på att du ”tänker utanför boxen”.

Läs mer:
40 yrken som ger dig stört chans till jobb under 2016
17 saker du bara kan relatera om du jobbat som telefonförsäljare


Källa: businessinsider.com

Foto: IBL