15 år efter mordet – därför behövs Fadimes röst än i dag

I år är det 15 år sedan Fadime miste livet för att hon ville gå sin egen väg. Vi glömmer aldrig Fadime, det hon gjorde, och fortfarande gör för andra inom hederskulturer.

Läs mer: Det här är Baaam

Hon riskerade sitt liv för att berätta om hederskultur, men det var först när hon fick sätta livet till som debatten kom igång. Fadime Sahindal mördades för 15 år sedan på grund av att hon ville leva som en svensk kvinna, tillsammans med en svensk man.

I dag har debatten tystnat och kampen mot hedersrelaterat våld drivs av få, men starka röster. Fadimes röst lever dock kvar och behövs fortfarande.


503 Service Unavailable

Ett år innan Fadime mördades av sin pappa höll hon ett tal i Riksdagen under seminariet ”Integration, på vems villkor?”. Ett tal som vi vill lyfta. Ett tal som vi aldrig glömmer.

Här kan du läsa delar ur Fadimes tal:

”När jag var sju år gammal flyttade vi till Sverige, av ekonomiska skäl. Till en början var allt frid och fröjd men ju äldre jag blev, desto mer förbud började mina föräldrar sätta upp. (…)

När jag kom upp i tonåren ville mina föräldrar att jag skulle åka ner till Turkiet och gifta mig med någon av mina kusiner, precis som mina äldre systrar hade gjort. Jag vägrade att finna mig i detta. (…)

Men så en dag hände det som inte fick hända: jag träffade en svensk man. Han hette Patrik, och Patrik och jag förälskade oss i varandra. (…)

I deras ögon hade jag alltså förvandlats från en fin kurdisk flicka till en uppkäftig hora som trodde att hon var något bara för att hon levde i Sverige (…)

Min lillebror fick till uppgift att ta livet av mig. Varför just han blev utvald var naturligt, han var omyndig och riskerade inte att dra på sig något högre straff. (…)

Jag har fått ge upp hela min bakgrund och börja om från början med att bygga upp mig själv, min identitet. Jag har lyckats skapa mig en plattform på vilken jag står med mina två egna ben. Jag har kämpat så mycket för att komma dit och har betalat ett väldigt högt pris. Min trygghet finner jag hos mina nya vänner som har blivit min nya familj. Trots att jag fått betala ett så högt pris så ångrar jag inte att jag tog mitt beslut att ta min frihet och gå.”


Fadimes pojkvän dog i en bilolycka samma dag som de två skulle flytta ihop. Fyra år senare sköts Fadime av sin pappa inför ögonen på sin mor och sina två systrar.

Hennes pappa dömdes till livstids fängelse för mordet på sin dotter. Under 2014 sköts Fadimes bror ihjäl av polis efter att ha varit påverkad och aggressiv mot sin mamma. Samma år hittades Fadimes lillasyster död i sitt hem, utan misstankar om brott.

Låt oss aldrig glömma Fadime och det hon gjorde för Sverige. För ska ännu en tjej behöva sätta livet till för att vi ska få förändring?

Foto: IBL